Jedemo li genetski modifikovanu hranu?

U Bijeljini je održan seminar o standardima za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanja hrane proizvedene bez genetski modifikovanih organizama i kontrole genetski modifikovane proizvodnje.

Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja koja je usvojila ove standarde, te su sa ciljom upoznavanja javnosti o njihovoj važnosti i prednostima predstavnici Privredne komore RS, Agencije za sigurnost hrane BiH i Nemačke nevladine organizacije (GIZ) održali predavanaja za proizvođače i potrošače hrane.

- Reklama -

U Republici Srpskoj zakonom je 2009. godine zabranjeno gajenje genetski modifikovanih organizama, podsjetio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Dragan Brenjo.

– Nedavno usvojeni standardi za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem sertifikovanja označavanja proizvoda sa oznakom „Bez GMO” se mogu primjenjivati na proizvode životinjskog porijekla, ali i proizvode na bazi biljaka – pojasnio je Brenjo.

Dodaje da će tako biti sigurni da naprimjer mlijeko i meso nemaju GMO.

– To možemo provjeriti, ali ne i da li su životinje koje su to proizvele koristile GMO hranu. Na našem tržištu nije dozvoljena prodaja hrane koja sadrži ili potiče od GMO i u koliko se nađe u bilo kom obliku većem od 0,9 odsto to je kažnjivo. Zato je neophodno ustanoviti standarde koji će biti garant potrošaču da se ne radi o hrani sa GMO – kaže Brenjo.

On dodaje da se BiH suočava sa problemom uvoza genetski modifikovane soje sa kojim se uočava i cijela Evropa.

– EU je prošle godine soje, koja je glavni proteinski dodatak za stočnu hranu, uvezla za 12 miliona evra, a 82 odsto je bilo GMO jer na svjetskom tržištu nema druge soje. Mi u BiH imamo oko 8.000 hektara pod sojom ili manje od 10 odsto potreba za ovim proizvodom – navodi Brenjo.

Međutim, potrošači u EU zaintersovani su za hranu bez genetski modifikovanih organizama objašnjava Rozmeri Mec iz GIZ-a, njemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Ona dodaje da je istraživanje na ovu temu rađeno i u BiH.

– Više od 90 odsto potrošača u BiH je zainteresovano za proizvode bez GMO. Ovi standardi olakšaće proizvođačima označavanje hrane izrađene bez GMO, a potrošačima da lakše prepoznaju i kupuju takve proizvode. Prema našim istraživanjima mnogo potrošača u zemljama EU zahtjeva da na proizvodim i deklaracijama stoji ima li GMO – rekla je Mec.

Organska proizvodnja

Prema podacima Organske kontrole bosansko – hercegovačkog sertifikacijskog tijela, na području BiH ima više od 50 proizvođača organske hrane.

Podaci kažu i da se direktrno preko organske kontrole godišnje izveze nešto više od četiri miliona evra sertifikovanih roba i to potvrđuje da je zainteresovanost ino-tržišta za proizvode sa ovog područja bez genetski modifikiovanih organizama veliko, zaključeno je na seminaru u Bijeljini.

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime