spot_img

Jedan put, a mnogo želja: Kako spojiti Sarajevo i Beograd?

Published:

Kontaktna tačka brzog puta Beograd-Sarajevo, na granici BiH i Srbije mora biti u Kotromanu, poručuju iz Ministarstva saobraćaja Republike Srpske.

“U toku je izrada studijske dokumentacije za izgradnju brzog puta od Sarajeva do Vardišta, to je finansirano od strane Evropske komisije. Rok je kraj 2017. godine. i mi planiramo da će stručni konsultant u okviru te studije da kaže koje su najbolje varijante”, izjavila je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Tako je u startu otpisana varijanta, koja je najviše zagovarana u Federaciji BiH, da trasa brzog puta ide od Sarajeva, preko Žepča, Tuzle, Brčko Distrikta, pa sve do Bijeljine, odakle bi se gradio krak do prestonice Srbije.

No, i oko južne dionice u BiH vodi se prava bitka. Nema saglasnosti, da li se cesta od Kotromana i Višegrada gradi preko Rogatice, Sokoca, Pala, do Sarajeva, ili – od Višegrada, preko Prače, Goražda pa do glavnog grada BiH.

Republika Srpska u svakom slučaju navija za varijantu povezivanja Pala i Višegrada, a to se uklapa i u Transportnu strategiju Republike Srpske, koja predviđa povezivanje Brčkog i Bijeljine brzim putem sa Sokocem i budućim brzim putem Sarajevo – Vardište.

Ideja o povezivanju Beograda i Sarajeva rođena je na sastanku resornih ministara BiH, Srbije i Turske, a u javnosti ju je najviše promovisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Njemu je bitno da se bageri na obje strane granice sretnu kod Kotromana, a kojim će putem iz Sarajeva doći do cilja, stvar je bosanskohercegovačkih vlasti.

“Što se nas tiče, i tu smo trasu ustanovili sa gospodinom Zvizdićem. BiH treba da odluči, da li će trasa iće preko Rogatice ili Goražda, to je unutrašnja stvar BiH, mi u to ne ulazimo”, poručio je Vučić.

Možda bi sve išlo mnogo i brže, bar kada je riječ o usaglašavanju unutar BiH, da su se resorni ministri češće sastajali. Poslednji put je to bilo prije četiri mjeseca, kada je u igri bilo osam mogućih trasa brzog puta.

“Naši parlamentarci su predložili trase. Jedna je preko Žepča, druga ide na Doboj, treća na Vardište. I vi kad sve to stavite na sto, imate nekih osam varijanti”, ocijenio je Ismir Jusko u februaru ove godine.

Na stolu ipak treba ostati samo jedna, jer to očekuje i turski investitor. Kada se izrodi jedna trasa, Turska će odlučiti kako će se finansirati projekat vrijedan, između 800 miliona i milijardu evra.

 

 

 

(N1)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img