Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice

Čelnici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, Zoran Galić i Slobodan Ujić održali su danas sastanak sa čelnicima policijih agencija Hrvatske na kojem je razgovorano o readmisiji, mješovitim obilascima, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realizuju s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi.

Sastanak je održan sa zamjenikom glavnog komesara MUP-a RH Jozom Šukerom, načelnikom Uprave za granicu MUP-a RH Zoranom Ničenom, načelnikom Uprave kriminalističke policije Antonijem Gerovcom, voditeljem Službe za nezakonite migracije Zvonimirom Vrbljaninom, načelnikom PNUSKOK-a Marijom Kovačem, policijskim časnikom za vezu MUP-a RH Denisom Erakom. Sastanku je, ujedno, prisustvovao i v.d. direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) Đuro Knežević.

Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete saradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja, saopšteno je iz GP BIH.

Galić je istakao važnost saradnje policijskih agencija sa susjednim zemljama, kako bi se što učinkovitije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija.

“Policijski službenici GPBiH su prošle godine odvratili 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susjednih zemalja. GPBiH nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara, stoga preduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete saradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama.“

Ujić je istaknuo kako BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom.

“Više od 85 posto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je riješeno“, rekao je Ujić.

Posebno je istakao da funkcioniše skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom, o čemu će se u narednom periodu razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom te je izrazio i potrebu održavanja redovnih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u saradnji partnerskih agencija dviju država.

“Zadaća nam je da unaprijedimo saradnju u svim segmentima našeg djelovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra MUP-a RH i ministra bezbjednosti BiH. To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sistema readmisije i sustava mješovitih ophodnji, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude ‘hot-spot’ za ilegalne migrante“, izjavio je Šuker.

Takođe, on je zamolio partnerske agencije u Bosni i Hercegovini da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi se isti navodi istražili od mjerodavnih tijela GPBiH.

Prisutni su se složili i zaključili kako je unaprjeđenje suradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH s MUP-om RH te kako je potrebno češće i redovnije održavanje ovakve vrste sastanaka.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime