Jagma za drvima, pelet najjeftiniji

Stanovnici Republike Srpske na izmaku ljeta užurbano pripremaju ogrev za predstojeću zimu, a najveća jagma vlada za drvima iako na stovarištima tvrde da je pelet najisplativiji energent.

Nabavka ogreva svake godine je jedan od najvećih udara na kućni budžet, a računica pokazuje da će stanovnici Srpske koji odluče da se griju na drva, pelet ili ugalj, uštedjeti više novca od onih koji su u sistemu centralnog grijanja.

- Reklama -

Cijene energenata nisu se znatnije mijenjale u odnosu na prošlu godinu, a prodavci kažu da imaju pune ruke posla, naročito kada je riječ o drvetu na čiju se isporuku čeka i po mjesec. Oglasi za prodaju drveta preplavili su internet stranice, a cijena po metru kubnom kreće se oko 65 KM.

– Po ovoj cijeni prodajemo takozvanu mješavinu drveta, znači ima svih vrsta, dok hrastovina košta oko 55 KM po metru kubnom. Ne možemo stići da pripremimo dovoljno ogreva koliko ljudi zovu i naručuju – rekao je jedan od prodavaca ogrevnog drveta i najavio da će cijene ogreva još rasti.

Poučeni lanjskim iskustvom, kada se živa u termometru spuštala i do 25. podioka ispod nule, mnogi stanovnici RS “okupirali” su stovarišta na kojima se prodaju drva.

– Stanovnici najčešće kupuju od tri do šest paleta, u zavisnosti od kvadrature prostora koji griju, a u paleti ima 1,7 metara kubnih drveta – rekli su u preduzeću “Lana eksport import” ističući da je potražnja velika, a cijenu palete koja iznosi 160 KM nisu mijenjali godinama.

Na stovarištima kažu da je pelet najjeftiniji, ali nabavka i ugradnja peći papreno koštaju one koji se odluče za ovu vrstu grijanja, pa za drvetom i dalje vlada najveća potražnja.

– Grijemo se na drva godinama i rado bih prešao na pelet jer je jeftiniji, potrebna je manja količina za isti prostor, čistije je, ali nemam novac za kupovinu peći koja košta i do 3.500 KM. Osim toga, i ugradnja se plaća do 300 KM, tako da ćemo još koju godinu sačekati do prelaska na ovu vrstu grijanja – rekao je Banjalučanin Mirko S.

Za one koji su odavno prešli na pelet nema zime a, kako kažu, ni visokih cijena jer je za tonu peleta u ovo doba godine potrebno izdvojiti oko 280 KM. Prodajom ovog energenta zadovoljni su i u srbačkom preduzeću “ENSA BH”.

– Domaćinstva u prosjeku nabavljaju pet ili šest paleta peleta za sezonu. Trenutno košta 280 KM po toni, dok se od početka oktobra pelet prodaje po zimskoj cijeni koja je nešto viša od trenutne – kazao je suvlasnik ovog preduzeća Goran Mandić i dodao da je potražnja za peletom velika i da ne stižu obezbijediti dovoljne količine ovog energenta.

Za one koji odluče da se griju na struju, troškovi grijanja biće znatno veći. Naime, stručnjaci objašnjavaju da su za zagrijavanje stana površine 60 kvadrata potrebne dvije TA peći. Potrošnja struje jedne peći po satu iznosi oko 1,5 kilovata, odnosno za deset sati, koliko grije dnevno, potroši 15 kilovata, što je računajući po cijeni zimske tarife u RS koja za dvotarifna brojila iznosi 0,13 KM jednako 1,95 KM. Na mjesečnom nivou potrošnja iznosi 58,5 KM, a za sezonu grijanja koja traje šest mjeseci jedna peć potroši 351 KM. Za grijanje stana navedene kvadrature potrebne su dvije peći, pa je taj trošak oko 702 KM. Oni koji svoje prostorije zagrijavaju uz pomoć klima-uređaja ili grijalica moraće da izdvoje još više novca.

Potrošači

Predsjednik Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić kaže da brojni zahtjevi potrošača za ugradnju kalorimetra ne čude ako se uzmu u obzir cijene i kvalitet grijanja u Republici Srpskoj i BiH.

– U mnogim gradovima su se lani stanovnici smrzavali, posebno oni koji su u sistemu centralnog grijanja. S druge strane, imamo stalne apele nadležnih da se racionalnije troši, da se štedi energija. Stanovnici koji se pridržavaju toga žele da plate onoliko koliko su dobili i traže uvođenje kalorimetra – istakla je Bulićeva.

Energenti

Pelet:

cijena 280 KM po toni

potrošnja za sezonu 1.646 kg

trošak za sezonu 460 KM

Drvo, palete:

cijena palete 160 KM

potrošnja u sezoni 5 paleta od 1,7 metara kubnih

trošak u sezoni 800 KM

Ugalj:

cijena 110 KM po toni

potrošnja u sezoni 5 tona

trošak u sezoni 550 KM

Centralno grijanje u Banjaluci:

cijena 1,65 KM po kvadratu, mjesečno oko 99 KM

godišnji trošak 1.188 KM

Centralno grijanje u Bijeljini:

cijena 2,75 KM po kvadratu (za šest mjeseci), mjesečno oko 165 KM

trošak za sezonu 990 KM

Struja

potrebne dvije TA peći za stan od 60 kvadrata

mesečna potrošnja struje za dvije peći 117 KM

trošak za sezonu (6 mjeseci) oko 702 KM

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime