spot_img
spot_img

Извозимо квалитетан јунећи бут, увозимо отпад из Италије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Република Српска извози квалитетну храну, а њени грађани на трепезама припремају увозну, чији је квалитет веома упитан.

На Свјетски дан хране, 16. октобра, из Републике Српске стижу поражавајући подаци – прошлогодишњи увоз хране и живих животиња два и по пута је већи од извоза. Вриједност увоза је око 731,4 милиона марака, а извоза око 296 милиона марака.

Истовремено, из Организације за храну и пољопривреду Уједињених народа (ФАО) саопштавају да ће пољопривредни сектор 2050. године морати произвести 50 одсто више хране како би се осигурала довољна количина хране у свијету.

Што се тиче Републике Српске, највећи дефицит у спољнотрговинској размјени хране имамо са месом и прерађевинама од меса; чак седам пута је већи увоз од извоза.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС, каже да уопште није тачно да домаћи произвођачи нису у стању да подмире потребе домаћих потрошача.

– Ствар је у профиту појединаца, односно великих играча на нашим просторима. Ми увозимо јефтино и неквалитетно месо, и то сви знају, а нико не реагује. Чува се социјални мир. Ево, Италијани поједу јунећи бут, а нама шаљу јунеће предње и средње полутке на којима се налазе крвни судови гдје се дају вакцине и хормони. Такво месо нам шаљу по багателној цијени, а већина људи уопште не зна шта купује – каже Маљчић.

С друге стране, квалитетну јунетину, како каже, извозимо у Турску.

– Ја сам у овом послу више од 20 година. Никада се још није догодило да у јулу и августу не можете продати товљеника. То се десило ове године, а погледајте колики је увоз. Велики кланичари направе уговоре са страним произвођачима и купују од њих – упозорава Маљчић и додаје да наше произвођаче ове године можда може једино да спаси то што је у Европској унији љетос била суша.

Маљчић је веома песимистичан у погледу дугорочне производње меса у Републици Српској јер се „нико не бави овим проблемима“.

– Ево, нико од политичара у овој кампањи није обрадио проблем пољопривреде. Нико – поручује Маљчић и додаје како се нико не пита зашто је Федерација БиХ стигла Републику Српску по производњи свиња.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img