Izvozimo kvalitetan juneći but, uvozimo otpad iz Italije

Republika Srpska izvozi kvalitetnu hranu, a njeni građani na trepezama pripremaju uvoznu, čiji je kvalitet veoma upitan.

Na Svjetski dan hrane, 16. oktobra, iz Republike Srpske stižu poražavajući podaci – prošlogodišnji uvoz hrane i živih životinja dva i po puta je veći od izvoza. Vrijednost uvoza je oko 731,4 miliona maraka, a izvoza oko 296 miliona maraka.

- Reklama -

Istovremeno, iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) saopštavaju da će poljoprivredni sektor 2050. godine morati proizvesti 50 odsto više hrane kako bi se osigurala dovoljna količina hrane u svijetu.

Što se tiče Republike Srpske, najveći deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane imamo sa mesom i prerađevinama od mesa; čak sedam puta je veći uvoz od izvoza.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da uopšte nije tačno da domaći proizvođači nisu u stanju da podmire potrebe domaćih potrošača.

– Stvar je u profitu pojedinaca, odnosno velikih igrača na našim prostorima. Mi uvozimo jeftino i nekvalitetno meso, i to svi znaju, a niko ne reaguje. Čuva se socijalni mir. Evo, Italijani pojedu juneći but, a nama šalju juneće prednje i srednje polutke na kojima se nalaze krvni sudovi gdje se daju vakcine i hormoni. Takvo meso nam šalju po bagatelnoj cijeni, a većina ljudi uopšte ne zna šta kupuje – kaže Maljčić.

S druge strane, kvalitetnu junetinu, kako kaže, izvozimo u Tursku.

– Ja sam u ovom poslu više od 20 godina. Nikada se još nije dogodilo da u julu i avgustu ne možete prodati tovljenika. To se desilo ove godine, a pogledajte koliki je uvoz. Veliki klaničari naprave ugovore sa stranim proizvođačima i kupuju od njih – upozorava Maljčić i dodaje da naše proizvođače ove godine možda može jedino da spasi to što je u Evropskoj uniji ljetos bila suša.

Maljčić je veoma pesimističan u pogledu dugoročne proizvodnje mesa u Republici Srpskoj jer se „niko ne bavi ovim problemima“.

– Evo, niko od političara u ovoj kampanji nije obradio problem poljoprivrede. Niko – poručuje Maljčić i dodaje kako se niko ne pita zašto je Federacija BiH stigla Republiku Srpsku po proizvodnji svinja.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime