Izvještaj CIA: Kroz BiH se prevozi heroin i pere novac

Bosna i Hercegovina se suočava s problemom nezaposlenosti, loše ekonomije, negativne stope nataliteta, zagađenim vazduhom, a sve više postaje tranzitna tačka za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, objavila je Centralna obavještajna agencija – CIA, na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema mišljenju bh. stručnjaka, koji su komentarisali ove podatke iz CIA, jedino rješenje ovakve situcije je promjena političke klime u BiH.

- Reklama -

U podacima koje je CIA ažurirala još se dodaje da su najnaseljenija područja u BiH na sjeveru i u centralnim dijelovima.

Navedeno je da je broj umrlih i dalje veći od broja rođenih, te da je, kada su u pitanju zemlje u regionu, iza BiH samo Slovenija.

U izvještaju je istaknuto da je BiH jedna od glavnih ruta za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, a zastupljeno je i pranje novca, zbog ekonomije koja je bazirana na gotovom novcu.

Kao slabosti se navode i slabo pravosuđe te korupcija.

Prema BDP-u za prošlu godinu, BiH se nalazi na 112. mjestu, a prema nezaposlenosti na 187. mjestu.

Navedeno je da je stopa nezaposlenosti u BiH 20,5 odsto, a inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 odsto.

Kada je u pitanju životna sredina, BiH se, prema ovom izvještaju, suočava s problemom zagađenja vazduha, neadekvatnim postrojenjima za otpadne vode, te ilegalnom sječom šuma.

“Svi ovi pokazatelji, kao i drugi, koji nisu navedeni, odraz su destruktivnog odnosa prema ekonomiji domaćih vlasti prethodnih godina i decenija”, istakao je za “Nezavisne” Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Čak je teško reći, smatra Gavran, da je u pitanju pogrešna ekonomska politika, jer, kako ističe, konzistentne i smislene ekonomske politike uglavnom nikad nije ni bilo.

“Aktuelna reformska agenda je tek posljednja u nizu deklarativnih setova mjera bez realnog učinka i namjere da i, kao takva, bude u potpunosti sprovedena”, naglasio je Gavran.

Prema njegovim riječima, ranije je bila aktuelna tzv. Strategija suzbijanja siromaštva, ali, smatra, ni tada ni sada nije konstruktivno i stvarno preduzet niz ekonomskih reformi neophodnih da olakša poslovanje, rastereti privredu i podstakne ekonomski razvoj.

“Bez takvih poteza, bez odgovornog upravljanja javnim resursima, bez vlada usmjerenih na ekonomiju i razvoj umjesto destruktivne i konfliktne politike i korupcije, možemo samo ići još niže, a broj nezaposlenih smanjivati jedino njihovim iseljavanjem iz BiH, koje se intenzivira”, upozorava Gavran.

Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru, rekao je da su ovakvi podaci očekivani i da ga ne iznenađuju.

“Država koja normalno funkcioniše i ima osigurane granice, onda su njene granice osigurane i od transporta droge, a ovdje je iznesen podatak da je BiH mjesto koje je sve više pogodno za prevoz droge u Zapadnu Evropu”, istakao je Kukić za “Nezavisne”.

Naglasio je da je poznato da je BiH u evropskom vrhu po stopi nezaposlenosti, po korupciji, po stopi odliva i po svim, kako kaže, negativnim trendovima koji ne mogu biti preporuka za privlačenje niti domaćeg niti stranog krupnog kapitala.

“To je trend koji će se nastaviti sve do tada dok BiH živi u uslovima takve političke paradigme, koja je opterećuje posljednjih 20 godina. Svaka pretpostavka za bilo kakvu promjenu pretpostavlja promjenu političke paradigme”, kazao je Kukić.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime