spot_img
spot_img

Изетбеговић: Нисам непријатељ српском народу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Навикао сам већ да србијански и политичари из Републике Српске, као и дио медија, намјерно изврћу и погрешно тумаче моје изјаве, у покушају да ме представе као “непријатеља српског народа”, написао је данас лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић на званичном Фејсбук профилу.

Додао је да ће очигледно исто урадити и с његовим посљедњим позивом да се престане с подршком ксенофобној, шовинистичкој и ретроградној политици коју води лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик, а која је усмјерена против државе Босне и Херцеговине, Бошњака, али и Срба који не подржавају његове ставове.

“Реакције које су услиједиле, имена особа и начин на који реагирају, потврђују да сам рекао истину. Наравно да нисам непријатељ српском народу, одрастао сам са Србима, и неки од мојих најбољих пријатеља и блиских сарадника су Срби. Не оптужујем цијели српски народ за почињене злочине и геноцид”, став је Изетбеговића.

Подвукао је да су за злочине увијек криви појединци, али се Срби морају упитати, каже, откуда толики број злочиначки оријентисаних појединаца међу њима, зашто су им допустили да ураде оно што су неоспорно урадили.

Сматра да је крајње вријеме да се српски народ суочи с истином јер, почињени злочини нису били појединачни и на нивоу инцидената, силоване су десетине хиљада Бошњакиња и Хрватица, нечијих кћери и супруга, убијене су десетине хиљада цивила, Бошњака и Хрвата који су претходно прошли ужасне тортуре у концентрационим логорима и то су били нечији синови, браћа, очеви.

“Није непријатељ Србима онај ко их позива да се с оваквим истинама суоче. Непријатељ им је онај ко их држи у лажним увјерењима. Своједобно је и Милорад Додик био спреман говорити болне истине свом народу у лице, а затим је промијенио причу, циљано се претворио у националисту и шовинисту како би добио већинску подршку бирача”, написао је Изетбеговић.

Напомиње да он никада није промијенио причу, без обзира на цијену, извинио се за злочине који су почињени над Србима од појединих припадника Армије РБиХ, посјетио Казане у Сарајеву, а био је изложен медијским нападима због тога.

Позивао је Србе да прихвате истину, чинио то у Сарајеву, али и у званичним посјетама Београду најавио је да ће и наставити да их позива да престану подржавати оне који их држе у лажи и воде у нове неспоразуме и сукобе.

“Српске лидере, а Милорада Додика на првом мјесту, позивам да призна геноцид над Бошњацима и извини се и у име српског народа, престане величати пресуђене ратне злочинце и славити их као хероје, те да се извини зато што је Студентски дом на Палама назвао по ратном злочинцу Радовану Караџићу и зато што је додијелио одликовања другим ратним злочинцима”, написао је Изетбеговић.

Позвао је и да престане шовинистички вријеђати Бошњаке и остале неистомишљенике, међу којима су и Срби који не подржавају његову политику, да се престане славити дан када су српски парламентарци одлучили да се “територијално разграниче с Бошњацима и Хрватима” и да омогући да Бошњаци и Хрвати у ентитету РС имају иста права као Срби те да се Бошњацима у ентитету РС омогући уставно право на босански језик.

“Да престане водити политику усмјерену против државе Босне и Херцеговине и почне поштовати њене институције, престане водити сепаратистичку политику и посвети се изградњи државе и друштва у којима ће се сваки човјек без обзира на вјерску и националну припадност осјећати сигурно и равноправно”, написао је Бакир Изетбеговић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img