Izetbegović najavio: BiH će priznati Kosovo

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele. Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: “Da”.

- Reklama -

Lider Bošnjaka u BiH kaže da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da, kako je rekao, nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci. Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u njihove unutrašnje sukobe.

“Oni su jedan poseban temperament, nemaju kočnica, mada ne znam koliko je to dobro za politiku. Ja volim sve ljude sa Sandžaka i ove tu (Sarajevu) i one tamo. Oni su srčani ljudi”, rekao je Izetbegović i dodao da je u ovom času dobar sa svim političkim akterima.

Smatra da Srbija, međutim, treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku. Srbija, kaže Izetbegović, treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o udjelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola.

“Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu…”, kaže Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

Podsjetimo, kosovski premijer nedavvno je pozvao BiH da prizna nezavisnost Kosova, na šta su odmah reagovali predsatvnici Srba u institucijama BiH. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak poručio je krajem septembra da BiH ne samo da neće priznati kosovsku nezavisnost, već je neće ni razmatrati.

“U BiH nema priznanja Kosova ne zbog stava Bošnjaka i Hrvata, već upravo zbog stava predstavnika Republike Srpske, i onih iz stranaka koje čine vlast na nivou BiH i onih koji su opozicija na nivou BiH, a na vlasti su u RS. U vezi s ovim pitanjem svi su jedinstveni i nema nikakvih izgleda da se ta situacija promijeni”, kazao je Crnadak.

I predsjednik RS potvrdio je da neće doći do priznavanja Kosova. “BiH bez saglasnosti Republike Srpske ne može i neće priznati nezavisnost Kosova jer su na tom pitanju sve partije u Republici Srpskoj postigle konsenzus” rekao je Dodik.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime