spot_img
spot_img

Изетбеговић: Ако људи хоће да живе, морају бити спремни да умиру

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Док се представници Републике Српске ограђују од ратнохушкачке реторике и залажу за тражење решења којима би се сачувао мир у Босни и Херцеговини, из Федерације поново долази порука о спремности на рат, пише РТРС.

Једну такву упутио је председник СДА Бакир Изетбеговић, па су из Српске уследила оштра реаговања.

“Ако људи хоће да живе, морају бити спремни да умиру, ако хоће мир, морају бити спремни на рат. То би неизбежно прво кренуло на Брчко, на ентитетским линијама, па тамо где су повратници, јер би доживели вероватно непријатности па би ми морали да их штитимо и њих и државу, Брчко”, рекао је Изетбеговић.

Овако је Изетбеговић, гостујући у федералним медијима, говорио о могућности избијања рата у БиХ и тако поново узнемирио јавност. Иако је мишљења да до сукоба неће доћи, каже да на такво нешто треба бити спреман, пише РТРС.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да Изетбеговић, бомбастичним изјавама, настоји да мобилише међународни фактор.

Српску, каже, Изетбеговићеви идеолошки планови не интересују, већ искључиво Устав и оно што јој по њему припада:

“То су и болесне идеолошке изјаве које показују да у тој Изетбеговићевој глави, али и другим таквим главама, станује рат и да би били у стању ратовати да би коначно дошли до концепта унитаризације и доминације, у чему их је спречио управо Дејтонски споразум. То што он плаши међународну јавност неком великом Србијом, је јефтини трик да се не би причало о прављењу муслиманске државе умотане у концепт неке, тобоже, функционалне БиХ, у којој би мултиетничност била сведена на декор за приказивање спољном свету.”

Сви који су учествовали у рату без обзира на националну или верску припадност, добро знају да на овом подручју рат није потребан, упозорио је министар Драган Лукач:

“Ова генерација политичара не сме одвести овај народ у нови рат, не смеју послати младе људе као што су моју генерацију послали у рат не размишљајући шта ће бити последице свега тога. Онда смо на свим странама имали хиљаде мртвих, стотине хиљада расељених, и још и данас живимо лоше због ратних дејстава јер нико не може да се похвали да му је рат донео нешто добро”, поручио је он.

 

 

 

(sputniknews.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img