Iz Sarajeva podrška za Ukrajince: “Stop ruskoj agresiji”

Građani Sarajeva okupili su se danas kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, gdje su izrazili podršku stanovnicima Ukrajine u trenucima kada Ruska Federacija vrši invaziju na ovu državu.

Grupa antiratnih aktivista i aktivistkinja, koji se vode kao organizatori “Protesta za mir”, na današnjim protestima su putem transparenata uputili niz poruka podrške stanovnicima Kijeva, ali i drugih građana Ukrajine.

“Želimo mir”, “Antiratna pozicija je jedina opcija”, “Stop ruskoj agresiji”, “Stop imperijalizmima”, samo su neki od natpisa koje su građani istakli danas na protestima.

- Reklama -

“Mi koji znamo šta je rat, koji znamo šta je agresija, koji se svakodnevno već decenijama oporavljamo od rata i svakodnevno živimo pod prijetnjom novog rata, svaki dan budeći se u nadi da ćemo i zaspati u miru, solidarišemo se s ljudima Ukrajine, koji su se u četvrtak probudili pod bombama, sirenama i neizvjesnosti. Imperijalne i ekspanzionističke sile diktatora odlučile su da koriste oružje i rat kako bi sebi osigurale vječnu slavu i još više profita. Kao i svi agresori, Putin se trenutno koristi nacionalističkim narativom, a ako ko zna kako nacionalizmi uništavaju ljudskost i polariziraju ljude, to smo mi. Zbog toga je naša dužnost pozvati na mir i zaustavljanje vještačke polarizacije”, naveli su organizatori protesta.

Na današnjim protestima mogli su se vidjeti i ukrajinski državljani. Ukrajinka koja trenutno boravi u Sarajevu zahvalila se građanima Bosne i Hercegovine na podršci te je pozvala svijet da pomogne Ukrajini.

“Hvala vam na razumijevanju i podršci, jer vi najbolje znate kakav je ovo osjećaj. Molim svijet da nam pomogne, jer mi jesmo jaki, ali ne jaki da ih uništimo”, navela je.

Organizatori protesta u Sarajevu su poručili kako su i ljudi u Rusiji organizovali proteste te su se pobunili protiv rata, što pokazuje da je rat samo sredstvo putem kojeg se diktatori obračunavaju preko leđa građana.

“Kolektivno smo iznevjerili ljude u Ukrajini, jer smo ostali nijemi dok je rat bio u najavi. Kolektivno smo iznevjerili i ljude u Siriji, Afganisatnu, Jemenu, Kongu, nastavi niz. Ratovi bukte po cijeloj planeti. Nekako nam se stalno ti ratovi čine daleko, da nisu naši. A ustvari svi ratovi su i naši, jer su direktno usmjereni protiv ljudske vrste i humanosti”, ističe grupa građana.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime