spot_img

Iz kasarne OSBiH nestalo oružje i municija

Published:

spot_img

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) su prilikom vršenja svojih redovnih zadaća, fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i streljiva u skladištima vojarne “Bilećki borci“ u Bileći primijetili da je došlo do neovlaštenog ulaska u jedan od objekata OSBiH od za sada nepoznatih počinitelja.

Odmah po saznanju za ovaj vanredni događaj na lice mjesta upućeni su pripadnici vojne policije OS BiH, radi osiguranja uvjeta za provedbu istrage.

Tom prigodom je izvršen i vanredni nadzor kvantitativnog stanja materijalno-tehničkih sredstava (MTS-a) u predmetnom objektu, gdje je utvrđen nedostatak određenih količina MTS-a i to šest pištolja “makarov”, call. 9 mm, osam pištolja APi M84 7,65 mm, osam okvira malih za APi M84 7,65 mm i osam okvira velikih za APi M84 7,65 mm, te tri okvira za pištolj makarov 9.

U toku je provedba istražnih radnji po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH koju provode pripadnici vojne policije OSBiH, Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA (terenski ured u Mostaru) i Policijske postaje Bileća, MUP Republike Srpske.

Uporedo s tim, a sukladno Zakonu o obrani BiH, Zakonu o službi u OSBiH kao i važećim podzakonskim aktima, OSBiH su odmah putem linije vođenja i zapovijedanja pokrenule istražne radnje koje tretiraju stegovnu odgovornost djelatnih vojnih osoba u vršenju djelatne vojne službe u OSBiH.

Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima, saopćeno iz Ureda za informiranje MOBiH-a.

 

 

 

(fokus.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img