spot_img
spot_img

Из ЦИК-а цуре информације, најављена истрага

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ покренуће истрагу о цурењу информација из ове институције, због чега је озбиљно нарушено повјерење међу њеним члановима, а врло вјероватно биће затражено и од надлежних служби да утврде да ли се евентуално прислушкује кабинет у којем се одржавају сједнице колегијума ЦИК-а.

Наиме, након јуче одржаног колегијума ЦИК-а, којем је поред седам чланова ЦИК-а присуствовао и генерални секретар, у јавности су се појавиле информације о расправи која је вођена у вези са евентуалном казном Уједињеној Српској (УС) због недавно емитованог спота.

Према писању појединих медија, на колегијуму ЦИК-а разматране су три врсте санкција УС, и то поништење овјере тог политичког субјекта и казна од 10.000 КМ, затим изрицање само новчане казне од 10.000 КМ те казна од 10.000 КМ и скидање са листе за одборника у Скупштини општине Теслић Душана Марковића који се појављује у споту и новчана санкција од 10.000 КМ. Наводно, стручна служба ЦИК-а предложила је новчану казну од 10.000 КМ, међутим три члана ЦИК-а била су за уклањање УС из изборног процеса, два су била против, а три се нису изјаснила, тако да ће коначна одлука бити донесена на некој од наредних сједница.

“Очигледно цуре информације. Такво цурење информација на прошлим, претпрошлим и изборима прије тога увијек је било усмјерено на то да ми донесемо одлуке какве неко жели. Постоје само двије могућности, да је неко од нас осам то дао или да се уред у којем држимо колегије прислушкује и да то неко злоупотребљава. Ово што се сада спрема, може бити само увод у неке догађаје када буде требало доносити пуно теже одлуке него сада, може ово коштати Средишње изборно повјеренство”, рекао је Владо Рогић, члан ЦИК-а, који је, према писању медија, уз Ирену Хаџиабдић, такође члана ЦИК-а, био против тога да се из изборног процеса уклони Уједињена Српска.

Он је нагласио да је спреман и на полиграф те, ако се овако настави, да се боји да овај ЦИК неће успјети изнијети изборни процес јер се “превише тога у посљедњих десетак година накупило”.

И Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а, рекао је да је недопустиво цурење информација прије финалног одлучивања те да би дефинитивно требало испитати такве ствари.

“Немамо увијек идентична мишљења о конкретним стварима, али јавност има прилику да буде обавијештена и о појединачним мишљењима и о одлукама”, рекао је Бакалар.

Оно што је чињеница, а што се могло закључити из посљедње сједнице ЦИК-а јесте да је повјерење међу члановима ЦИК-а озбиљно нарушено, због чега су поједини чланови, као што је Вања Бјелица Прутина, најавили да ће убудуће своја размишљања износити на самој сједници ЦИК-а, што ће, како је истакла, бити занимљивије и јавности. “Када цјелокупна расправа по једној тачки о којој се разговарало на колегијуму буде доступна медијима, то је проблем у смислу угрожавања повјерења. Сви смо сматрали да сједимо заједно, да разговарамо и да смо слободни да размијенимо мишљења, али сада видимо да је нешто што је неко истакао завршило у медијима”, рекла је Бјелица Прутина.

Кажњени због објава на Фејсбуку

Централна изборна комисија на јуче одржаној сједници углавном због спонзорисаних објава у медијима на друштвеној мрежи Фејсбук казнила је неколико кандидата, политичких странака и коалиција новчаном казном од 1.000 до 3.000 КМ.

За разлику од осталих који су кажњени због Фацебоока, коалиција ДФ – Грађански савез и њихова чланица Адна Панџић кажњени су јер је Панџићева “Параду поноса” назвала “Парадом стида”. Коалиција ДФ – Грађански савез кажњена је са 1.500 КМ, док је Панџићева кажњена са 3.000 КМ.

Казнама од 1.000 КМ због спонзорисаних објава на Фацебооку кажњени су СДА, Социјалистичка партија, коалиција СДС – ПДП те Платформа за прогрес и коалиција “Четворка” НИС – НС и СДП те Странка за боље Вучковце.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img