Ivanić od Dodika traži da Treći RS puk učestvuje na proslavi Dana Republike

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić pozvao je danas predsjednika Republike Milorada Dodika da promijeni svoju odluku i omogući učešće srpskih vojnika u Oružanim snagama BiH na proslavi 9. januara – Dana Republike u Banjaluci.

“Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednika Srpske da i pripadnicima Trećeg Republika Srpska puka, jedinog puka koji nosi grb Nemanjića i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omogući da, kao i svi drugi, učestvuju na obilježavanju 9. januara”, rekao je Ivanić novinarima tokom današnje posjete Bijeljini.

- Reklama -

Ivanić je ocijenio da bi to bilo “pitanje jedinstva i sadržaja” i istakao da njemu ne smeta da postoji svečani vod Policije Republike Srpske i da smotru vrši predsjednik Republike, ali da treba omogućiti i učešće Trećeg Republika Srpska puka.

“Mislim da i ovim čestitim ljudima koji vole Republiku Srpsku treba dati pravo i tu mogućnost, i to baš u inat zbog svih zahtjeva da se to ne desi”, poručio je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske rekao je novinarima da je ove godine na njega već vršen pritisak da odustane od postrojavanja vojske u Banjaluci.

“Predstavnici međunarodnih institucija i pojedini ljudi iz Sarajeva od mene su tražili da se to ne desi. Sve sam odbio i očekivao da će opet vojnici iz Trećeg Republika Srpska puka biti prisutni na obilježavanju 9. januara”, naveo je Ivanić.

On smatra da trenutnom odlukom predsjednik Republike Srpske “izlazi u susret svima ovima koji su ovo tražili, bošnjačkoj politici i jednom dijelu međunarodnih (institucija) koji to nisu htjeli”.

Ivanić je podsjetio na prošlogodišnju, kako je rekao, veliku bitku o učešću srpskih vojnika na proslavi 9. januara u kojoj je Republika Srpska pobijedila.

“Bilo je pokušaja da se sve ospori, da se ne dozvoli, bilo je napada, optužnica, i sam sam davao izjave tužilaštvu povodom 9. januara, bilo je napada na oficire. Sve smo izdržali i pobijedili i pripadnici Trećeg Republika Srpska puka su bili prisutni na obilježavanju 9. januara”, istakao je Ivanić.

On je izrazio nadu da će predsjednik Republike promijeniti trenutni pristup ovom pitanju.

“Ja sam shvatio da oni nisu dobrodošli, a mislim da treba da budu dobrodošli i u ime jedinstva pozivam predsjednika da to omogući i ovim ljudima, a ja garantujem da ćemo u institucijama naći načina kako ćemo obezbijediti učešće pripadnika Trećeg Republika Srpska puka na proslavi Dana Republike”, rekao je Ivanić.

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime