spot_img

Истрага у БиХ о трговини јајним ћелијама

Published:

Дисциплински тужилац Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ провјериће анонимну пријаву против тужиоца БиХ Дубравка Чампаре, бившег главног тужиоца Горана Салиховића и министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре због наводне умијешаности у криминалну трговину јајним ћелијама.

Пријави је наведено да је тужилац Чампара, уз помоћ Салиховића, због личног интереса зауставио истрагу у вези са клиником за вантјелесну оплодњу “Еуромедикал”.

Федералној управи полиције обратиле су се раднице ове поликлинике, које су полицији понудиле сазнања и доказе да се генетски материјал из БиХ, односно здраве јајне ћелије и ембриони, нелегално извозе у Турску, Италију и Грчку, што оне сматрају трговином људима.

Током истраге, наводно, у картонима пацијената пронађени су документација и протоколи на имена Маида Башчаушевић Чампара и Дубравко Чампара, са уплатницама на којима су били наведени енормни попусти на услуге.

Тадашњи предсједник Љекарске коморе Кантона Сарајево Фахрудин Куленовић рекао је да су неки љекари из Турске долазили на клинику и радили оперативне захвате и додао да сматра да су оптужени опасни, а да је клиника крива по оптужбама за нелегалан извоз здравих јајних ћелија и ембриона.

 

 

 

 

(SRNA)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img