Ispred OHR-a potkovan konj Milan

Aktivisti udruženja “ReStart” danas su pred zgradom Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH simbolično izvršili proces potkivanja konja, a sve kako bi skrenuli pažnju visokom predstavniku Valentinu Inzku da u skladu sa svojim ovlaštenjima reaguje na aferu “Potkivanje”.

Konja kojeg su danas doveli ispred zgrade OHR-a aktivisti su nazvali Milan, a procesu potkivanja u sarajevskoj ulici Zagrebačka pored aktivista prisustvovao je i veliki broj novinara.

- Reklama -

Potkivanje je uslijedilo kao odgovor na aferu “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija. Aktivisti od visokog predstavnika Valentina Inzka traže da reaguje i opravda ulogu međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Valentina Inzka vide kao posljednju instancu koja može “presjeći” aferu u koju je uključen Tegeltija s obzirom na to da je Prvostepena disciplinska komisija 3. juna odbacila disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTS-a. Aktivisti su upozorili i na visok stepen korupcije u bh. pravosuđu navodeći da je afera “Potkivanje” očigledan primjer korupcije.

Nakon uspješno sprovedenog procesa potkivanja konja, preko puta zgrade OHR-a, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo uzeli su podatke od aktiviste “ReStarta” Stefana Blagića. On je novinarima kazao kako su policajci tražili informacije koje se odnose na lične podatke i da mu nije jasno zbog čega su to učinili.

“Tek ćemo vidjeti da li će biti neka kazna. Policajac mi je rekao da može javiti svojim kolegama da nećemo ići pred VSTS, a nakon čega mi je uzeo podatke”, kazao je Blagić.

Prema ranijim najavama nakon OHR-a, aktivisti su planirali konja Milana odvesti i pred zgradu pravosudnih institucija države BiH, a u kojoj se nalazi i kabinet predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, do čega ipak neće doći.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime