spot_img
spot_img

Исповијест оца који је донирао органе кћерке: “Минелино срце” не чује откуцаје подршке

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ни четири године након што сам донио најтежу животну одлуку и донирао органе кћерке не знам гдје су завршили срце и плућа моје Минеле, али највише ме боли што њено име нико јавно није поменуо, као ни Фондацију “Минелино срце”, коју смо основали, а била је то прва кадаверична трансплантација икада у Кантоналној болници Зеница, односно у ФБиХ.

Прича ово за “Независне” Сеад Зукић из насеља Рибница, код Завидовића, који је донирао органе своје тада 25-годишње кћерке Минеле Зукић, дипломиране правнице, која је настрадала у саобраћајној несрећи пије четири године, и тиме спасио животе другима.

“Покушао сам сазнати да ли су срце и плућа отишли у Минхен или Беч, јер та болница сарађује с њима, али нису ми рекли. Био бих најсрећнији да су тамо и отишли, али може се десити да срце и плућа нису ни експлантирани. Само желим знати истину, али са мном никад нико није хтио разговарати”, каже Зукић.

У стравичној ноћи учесник у несрећи је била и њихова друга кћерка Амела, која је остала инвалид, а која с родитељима води Фондацију “Минелино срце” с циљем да промовишу идеју о потписивању донорских картица и донирању органа.

Нису, кажу, имали никакву помоћ и подршку од институција и сродних удружења. Планирали су да породица Зукић оснује и пусти у рад фондацију и преда у руке стручним људима који би све то водили.

Сав новац би био усмјерен за помоћ око трансплантирања најтежих пацијената и на помоћ сиромашној дјеци са села.

“Нажалост, све је то одмах на самом почетку доживјело тотално разочарање, све је дочекано с неодобравањем, непоштивањем и неразумијевањем. Остали смо потпуно сами у својим идејама”, каже Зукић.

Таман кад су одлучили дићи руке од свега, десило се нешто што их је подстакло да истрају у својој борби и оживе идеју због које и постоји удружење.

“Због разних понижења која само доживјели, од тога да нас зову у емисију да гостујемо с љекаром који је експлантирао њене органе, а да није ни име знао моје кћерке нити колико је година имала, што ме јеко погодило. Био сама на корак од тог да дигнем руке од свега јер нашу фондацију нико није подржао. Написао сам један текст на страницама које водим, који се звао ‘Фондација ‘Минелино срце’ доживјела је свој тотални неуспјех и крај’. Објасио сам да планирам да се повучем и прекинем са свим својим јавним дјеловањем и објавама, а онда су нас позвали да учествујемо у организацији Свјетског дана бубрега у Тузли”, казао је Зукић.

Истиче да је тражио да му допусте да на обиљежавању одржи двоминутни перформанс у којем би њих 12 носило мајице с Минелином сликом и транспарентима, а на леђима поруку за Свјетски дан, али му то није дозвољено.

“У мени се јавио револт и одлучио сам да дам све од себе и позовем све медије у региону и у широј Европи те да оживим идеју за коју ћемо се борити”, казао је Зукић за “Независне”.

Додаје да му је циљ да у свом мјесту организује турнир, за који би сам сносио трошкове, а средства која би била прикупљена да се искористе за куповину ужине дјеци у стању социјалне потребе и породицама са слабијим економским статусом, јер је управо сиромашним породицама ишао сав новац који се сакупио на рачуну.

Једина свијетла тачка у њиховој трагичној судбини све ове године биле су породице и особе којима су донирани Минелини бубрези и јетра, а који редовно обилазе Минелин мезар у Горњој Госовици и неизмјерно су им захвални на томе.

“Ове три породице немају никакву обавезу према нама, али ми смо сада сви заједно постали једна велика породица и нас све заједно вежу посебни свима нама драги осјећаји. Сваке године организујемо марш сјећања 22. јула – на Минелин рођендан. Пређемо 24 километра пјешке од мјеста несреће у старом Стогу до Минелиног мезара у Горњој Госовици. Марш сјећања ‘Минелиним стазама младости’ и све то заслужује да се о томе јавно говори”, каже Зукић.

На страницама “Сјећање на Минелу Зукић” и Фондације “Минелино срце” налази се преко 50 видео-записа које је породица трагично настрадале дјевојке сама снимила и објавили те преко 50 биљешки о разним животним темама, а Фондација ће и убудуће ширити идеју о значају донирања органа те помагати социјално угрожене.

 

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img