Ispod ruke: U BiH najviše korupcije

Korupcija u BiH dnevno, prema procenama, proguta više od četiri miliona KM.

Brojač korupcije nevladine organizacije “Account” pokazuje da se svake sekunde u BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 KM. To, praktično, znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM.

Korupcija u BiH veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a situacija je jedino gora na samoproglašenom Kosovu.

Stručnjaci upozoravaju da je korupcija, koja je duboko ukorenjena u sve pore društva, jednako ozbiljan problem kao što su nezaposlenost i siromaštvo. Bez ozbiljne borbe protiv korupcije, naglašavaju u nevladinim organizacijama, nema ekonomskog napretka ni ulaska BiH u Evropsku uniju.

Najveći problem je, međutim, što vlast u BiH još nije ni voljna ni spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovom negativnom pojavom. Pre svega zbog toga što su upravo lideri ključnih političkih partija ti koji, zbog svojih i interesa ljudi bliskih sebi, koče početak rešavanja ovog problema.

Rajko Kecman iz Udruženja građana “Tender” kaže da je korupcija najviše zastupljena u javnim nabvakama, u okviru kojih se godišnje realizuju 4 milijarde KM.

– S druge strane, Agencija za javne nabavke od 2008. godine, umesto da suzbija korupciju, donosi odluku o dizanju novčanog cenzusa i druge kojima su samo napravljene još veće rupe u propisima, a korupcija praktično legalizovana – ističe Kecman.

BiH je, kaže on, verovatno jedina država u svetu gde se preko 70 odsto nabavki provodi netransparetno – direktnim sporazumima i pregovaračkim postupcima bez javnog oglašavanja.

– Napravili smo predlog izmena zakona o javnim nabavkama i za to dobili deklarativnu podršku vodećih parlamentarnih političkih partija na državnom nivou, ali na tome je sve ostalo. Naš predlog zakona i dalje stoji u ladici – navodi Kecman.

Upozorava da, bez rešavanja korupcije, nema ekonomskog napretka.

– Država dozvoljava da ogroman novac odlazi u privatne džepove, a borba protiv korupcije ne može da počne bez dobrih zakonskih rešenja koja treba da je spreče – naglašava Kecman.

Portparol organizacije “Transparency international” Ivana Korajlić kaže da je korupcija uzrok kako nezaposlenosti i siromaštva, tako i svih drugih problema sa kojima se sistem suočava.

– Ona utiče na nedostatak sredstava, proces zapošljavanja, političke dogovore, ekonomske reforme. Zbog ovolikog nivoa korupcije u BiH ,ostali problemi postaju još veći. A ne mogu se rešavati, dok se ne reši korupcija – ističe Korajlićeva.

Dodaje da u BiH nema volje za unapređenjem zakonskog okvira, kao ni volje da se omogući institucijama da rade svoj posao.

– Strategija za borbu protiv korupcije 2015-2019. samo predstavlja okvir koji, zajedno s akcionim planom, daje niz koraka koje treba preduzeti da bi se ojačali preventivni i represivni mehanizmi. Nažalost, u prvih godinu dana od mera koje su predviđene jako malo je u potpunosti sprovedeno – kaže ona.

Odgovorni i građani

Za ovaj problem odgovorni su i građani, i to u pogledu sitne korupcije sa kojom se suočavaju.

– Navikli su da sistem funksioniše na koruptivnim osnovama, pa idu s pretpostavkom da je to normalno. Ne veruju da će se, ako se suprostave takvom načinu razmišljanja, nešto promeniti, a plaše se i da će trpeti neke posledice ako prijave korupciju. Zanimljivo je i što, kad je prepoznaju, opet daju legitimitet ljudima za koje je dokazano da su uključeni u koruptivne afere – kaže Korajlićeva.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime