spot_img
spot_img

Institucije BiH ne raspolažu nikakvim informacijama o tržištu bitcoina u našoj zemlji

Published:

spot_img

Institucije Bosne i Hercegovine ne raspolažu nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitkoin (bitcoin) u Bosni i Hercegovini.

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je od Ministarstva finansija BiH da dostavi informaciju o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtuelne valute bitkoin u BiH.

Iz Ministarstva finansija BiH poručili su da oni nisu nadležni za realizaciju ovog zaključka, odnosno da ne raspolažu podacima za pripremu informacije. Iz tog razloga zatražili su od Centralne banke BiH da dostavi tražene informacije ukoliko njima raspolaže.

Centralna banka BiH odgovorila je da ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitkoin u Bosni i Hercegovini te da se sve bitkoin transakcije obavljaju putem virtuelne neregulisane mreže.

“U nekim zemljama takođe postoje i bankomati za kupovinu i prodaju samog bitkoina za lokalnu valutu, ali isti ne postoje u BiH”, navedeno je u odgovoru Centralne banke BiH.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda u dopisu upućenom Komisiji za finansije i budžet naveo je da slijedom navedenog zvanične institucije BiH ne raspolažu potrebnim informacijama koje bi na odgovarajući način predstavljale realizaciju zaključka Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH.

Bitkoin je decentralizovana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtuelna valuta koju ta platna mreža koristi.

Bitkoin platna mreža funkcioniše pomoću kompleksnog algoritma.

Transakcije u mreži Bitkoin (s velikim B) se bilježe u javnoj knjizi (popisu transakcija) koristeći vlastitu valutu koja se također zove bitkoin (ali s malim slovom “b”). Plaćanja se provode na principu peer-to-peer mreže, bez centralne institucije ili jednog administratora.

Novi bitkoini dodjeljuju se kao nagrada za obradu transakcija korisnicima koji nude svoju računalnu snagu za provjeru i spremanje uplata u javnoj knjizi.

Ovi pojedinci ili firme uključuju se u aktivnosti održavanja Bitkoin mreže (tzv. “rudarenje”) u zamjenu za transakcijske pristojbe i novonastale bitkoine.

 

 

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img