Inicijativa da se Čurkinu podigne spomenik u Srebrenici

Predstavnici Udruženja građana “Istočna alternativa” RS pokrenuli su inicijativu, za postavljanje spomen-biste Vitaliju Čurkinu u Srebrenici.

Predstavnici udruženja su u Skupštini opštine Srebrenica predali zahtev za iznalaženje lokacije na kojoj bi bila postavljena spomen-bista Čurkinu.

- Reklama -

Predsednik udruženja Vojin Pavlović rekao je da je razlog za pokretanje ove inicijative Čurkinovo zalaganje za istinu i sprečavanje izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u UN, prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu.

“Čurkin je kao ambasador Rusije, koja je stalni član Saveta UN, doprineo miru i stabilnosti u BiH i svojim angažovanjem doprinosio širenju istine o ratu u BiH i razbijanju zapadnih stereotipa po kojima svu krivicu za rat i stradanja snose Srbi”, istakao je Pavlović.

On je dodao da je stav “Istočne alternative” da srpski narod u Srebrenici i Republici Srpskoj i na ovaj način treba da oda priznanje i izrazi zahvalnost Rusiji i Čurkinu.

Pavlović očekuje dobijanje saglasnosti u kratkom vremenu da bi bista bila postavljena na Petrovdan, 12. jula, na dan obeležavanja godišnjice velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.

“Istočna alternativa” neće odustati od ovog prijedloga i podizanja spomen-biste Čurkinu ni po koju cenu, poručio je Pavlović.

Vitalij Čurkin preminuo je iznenada 20. februara dan pre svog 65. rođendana.

 

 

 

(b92.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime