spot_img
spot_img

Инцко поднио оставку, нови високи представник стиже првог августа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Данас су у Сарајеву амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира (Peace Implementation Council – PIC) службено именовали Кристијана Шмита за сљедећег високог представника у Босни и Херцеговини, након што га је за то мјесто кандидовала Њемачка.

Са овом одлуком се није сложила Руска Федерација.

Управни одбор се радује сарадњи са господином Шмитом, након што првог аугуста 2021. преузме дужност високог представника, када ће оставка господина Инцка ступити на снагу, наводи се у саопштењу ПИЦ-а.

Управни одбор ПИЦ-а захваљује Њемачкој на иницијативи и увјерен је да ће господин Шмит убрзати испуњење услова и циљева из програма 5+2 и допринијети стабилности у БиХ, тако што ће осигурати досљедњо спровођење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир. Одлука Управног одбора ПИЦ-а додатно наглашава опредијељеност за територијални интегритет БиХ.

ОХР ће сада обавијестити генералног секретара Уједињених нација о одлуци Управног одбора ПИЦ-а.

Управни одбор ПИЦ-а изразио је захвалност амбасадору Валентину Инцку на његовој дуготрајној, изузетној посвећености и огромном доприносу спровођењу Дејтонског мировног споразума као и сигурности и стабилности у БиХ у посљедњих 12 година.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img