spot_img
spot_img

Инцко: До промјене Дејтонског устава ће доћи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изјавио је да до промјене Дејтонског устава мора доћи јер постоји пресуда Сејдић-Финци.

“Било је више покушаја да се Дејтон мијења, мислим четири, пет покушаја. Ниједан покушај није био успјешан. Посљедњи је био Бутмирски процес прије 10 година. Џејмс Стајнберг је то радио. До промјене Дејтонског устава ће доћи, мора доћи, јер имамо одлуку Сејдић – Финци”, казао је Инцко за телевизију “Н1”.

Како је навео, то би значило да би у будућности сви грађани имали право да се кандидују за Дом народа и за Предсједништво БиХ.

“Али не само мањине, господин Сејдић и господин Финци, него и људи који су се родили у погрешној половини државе. Зашто се Срби из Сарајева не могу кандидатовати или Бошњаци из Бањалуке? То треба исправити и то би била једна измјена Дејтонског споразума. Али, као што сам рекао, било је пуно покушаја, ниједан није био успјешан”, навео је Инцко.

Дејтонским споразумом је званично окончан четворогодишњи рат, а Босна и Херцеговина је устројена као држава три конститутивна народа и осталих, и два ентитета – Федерације БиХ и Републике Српске.

Споразум се састоји од 11 анекса, међу којима је и Анекс 4 – Устав Босне и Херцеговине. Одређено је да се БиХ састоји од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, и да је чине конститутивни народи, Бошњаци, Хрвати и Срби, заједно са осталима. Прописане су надлежности БиХ и ентитета, као и односи између институција БиХ, али и начин измјене Устава БиХ.

“Измјена Дејтона значила би да Српска више није у БиХ”

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће било каква прича о промјени Дејтонског споразума представљати смртну пресуду БиХ и да би то значило да Република Српска више није у БиХ.

– Република Српска нема намјеру разговарати о било чему осим о повратку на изворни Дејтонски споразум и уставне надлежности – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је истакао да је међународна заједница девастирала Дејтонски мировни споразум.

– Србија је гарант Дејтонског споразума, али је она одстрањена из важног тијела као што је Савјет за спровођење мира (ПИК), у којем су неке друге земље. ПИК је заједно са високим представником декласирао Дејтонски споразум и он је урушен – нагласио је Додик.

Он је додао да ће српски представници у институцијама БиХ радити на томе да проблем у вези са границом између Бих и Србије буде ријешен што прије.

– БиХ има проблеме у вези са дефинисањем границе и српски представници у институцијама БиХ стоје на становишту да је захтјев Србије оправдан – рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што напредују радови на изградњи дионице ауто-пута Кузмин-Рача, те моста на Рачи и што ће Србија помоћи и изградњу ауто-пута до Бијељине.

– Чинимо све да у наредних пет година буде завршен ауто-пут од Добоја до Раче, чиме ће Српска бити повезана са Београдом – истакао је Додик.

Он је захвалио Вучићу за подршку српском народу у Дрвару, наводећи да ће у погону предузећа “Јумко” бити запослено око 100 радника.

Додик је изразио очекивање и да ће за годину и по дана бити стављен у функцију мост “Братољуб” у Братунцу јер су отклоњени застоји на нивоу БиХ.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img