spot_img
spot_img

Imam neće biti kažnjen zbog nazivanja Srpske genocidnom tvorevinom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Imam Muharem Štulanović iz Bihaća u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je danas optužbi za krivično djelo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda koje mu se stavljalo na teret.

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je Republiku Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom” pa je optužnicu protiv njega podiglo Republičko javno tužilaštvo Srpske.

Štulanovića je optužnica teretila za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Srpske.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Siniša Marković danas je rekao da je nakon potvrđivanja optužnice donesena odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano.

– Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano – rekao je Marković.

Ustavni sud je 18. januara na sjednici utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika Srpske nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Sudija Marković je na početku današnjeg ročišta pitao tužiteljku Dragicu Glušac da li ostaje kod optužnice s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

– Optužnica je potvrđena i takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično djelo, nije obilježje krivičnog djela i riječi optuženog. Eventualno optužnica bi se mogla precizirati i govoriti o krivičnom djelu izazivanje i podsticanje na nacionalnu i vjersku mržnju – kazala je Glušac.

Sudija Marković je u presudi objasnio da bi preciziranje optužnice kako je navela tužilac značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno.

Optužnica je teretila Štulanovića da je 13. januara 2023. godine u vjerskom objektu – džamiji koja se nalazi u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću i to u toku vjerskog obreda – džume namaza, koja se obavlja samo petkom, održao govor u trajanju od 24:24 minute u kom je između ostalog izjavio: „kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eReS”.

– Govor je objavljen na Jutjubu, istog dana, pod nazivom „okotilo se povampireno zlo” – stoji u optužnici.

Dodaje se da je Štulanović u govoru naveo i da se nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu.

Kako stoji u optužnici on je u govoru rekao “Znači, braćo treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…”.

Dalje je navedeno da je optuženi u govoru izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu

Obraćanje

Odbrana Štulanovića je od početka upozoravala da optužnicu treba odbaciti s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

– Nastavak procesa bi značilo da ste i vi saučesnici u nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH – kazao je advokat Duško Tomić.

Sudu se obratio i Štulanović koji je rekao da iz njega nikada nije izbijala mržnja.

– Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi. Vjerovatno ćemo se vidjeti na drugom sudu – rekao je Štulanović.

Tužilac Glušac je upitala da li je to “prijetnja”, ali se ubacio advokat Tomić i kazao kako njegov klijent vjeruje i živi za “nebeski sud”.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img