spot_img
spot_img

I psi odlaze u Njemačku

Published:

spot_img

Hercegovački psi poput mnogih građana BiH, uz pomoć njemačke ambasade, bolji život pronalaze u Njemačkoj.

I brčanski psi idu u inostranstvo – JP Komunalno Brčko još od 2014. godine sarađuje sa udruženjem Wiener Tierschutzverein, članovi ovog udruženja su boravili u posjeti našem azilu i organizovali uzvratnu posjetu, u više navrata donirali hranu i lijekove za pse, korpe za štence i druga pomagala, imali su strpljenja da čekaju da JP “Komunalno Brčko” dobije sve potrebne dozvole za izvoz životinja iz Bosne i Hercegovine, što je olakšalo aktivnost udomljavanja pasa u Austriji.

U naselju Kozice kod Mostara, početkom godine otvoreno je sklonište za napuštene životinje odnosno pse pod nazivom „Stray Village“. Riječ je o projektu koji realizuje Udruženje za zaštitu životinja Mostar „Animal Care Center“ i njemačka organizacija „Streunerglück“. Cilj Centra je kako tvrde ljubitelji životinja, maksimalno smanjiti broj napuštenih pasa, koji bi da se ne provode ovakve akcije, bili suočeni s okrutnim uličnim životom. Bolji život nudi im se u Njemačkoj, piše N1.

Prvi hercegovački azil je novi dom za mostarske pse bez vlasničke brige. Izgrađen je zahvaljujući inicijativi članica Udruženja Animal Care Center, koje su prije dvije godine vlastitim angažmanom odlučile popraviti stanje u svom gradu kada je u pitanju zaštita pasa.

– Mi smo prvo pomagali napuštenim životinjama na ulici, išli smo pa ih hranili naveče, ujutro, brinuli se o štenadi, pokušavali ih udomiti o vlastitom trošku, pa smo imali neke kućice napuštene u kojima bi ih sklanjali, i onda smo shvatili da bi ostvarili nešto više da moramo registrovati društvo i da tako pokrenemo nešto na duže staze – rekla je Emica Ćorić, predsjednica Udruženja “Animal Care Center”.

I tako se ideja polako pretvorila u stvarnost. Nedaleko od grada, za 2 godine niklo je sklonište za pse, prvo ovakve vrste u Hercegovini – moderan centar, sa objektom koji osim boksova, obuhvata ambulantu, prijemnu prostoriju za pse, kuhinju za pripremu hrane, te prostoriju za operativne veterinarske zahvate i oporavak životinja.

– Ljudi nam se najčešće javljaju preko naše Fejsbuk stranice, često u želji da pomognu psima lutalicama i macama čak, mi im za sada možemo ponuditi samo savjete jer nema dovoljno kapaciteta da se psi dovedu u Stray Village– kazala je Anamarija Jelonjić Zadro, članica Animal Care Center.

Drago Matijević, diplomat i konzul savjetnik u Generalnom Konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru te ambasador Animal Care Center dodaje:

– Može se reći da je ovo sklonište evropskog standarda, po evropskim standardima napravljeno, i mislim da može biti referentni centar za BiH koja sigurno ima problem s napuštenim životinjama – kaže on.

Međutim, svakog mjeseca nekoliko pasa iz ovog skloništa odlazi u Njemačku. Naime, organizacija Animal Care Center do sada je u Njemačkoj udomila više stotina pasa koji su sklonjeni s mostarskih ulica.

– To je trend među mladim ljudima, pa zašto ne bi bio i među psima? S obzirom na to da sarađujemo sa njemačkom organizacijom naši svi psi idu u Njemačku – naglasila je Emica Ćorić, predsjednica ovog Udruženja.

Iako se svijest građana prema životinjama, kako tvrde, podigla na veći nivo nego što je to bilo ranije, problem je i dalje tu. Ali optimizam ulijeva uspostavljanje državnog registra pasa kojim se nalaže da svaki pas, mačka i bilo koja druga životinja moraju biti čipovani i vakcinisani, jer u suprotnom veterinar neće moći pružati veterinarske usluge. Samim tim, poručuju iz Centra, trebao bi se smanjiti problem izbacivanja i napuštanja životinja za što su zakonom propisane velike kazne.

(srpskainfo.com/nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img