I mrtvi će glasati iz inostranstva

U javnosti se pojavljuje sve više primjera zloupotrebe glasanja putem pošte, a građani prijavljuju da se na spisku nalaze i mrtvi.

Nakon informacija da je na izborima za glasanje iz inostranstva prijavljena kćerka predsjednika SDP, nekoliko kandidata za odbornike u mnogim gradovima i opštinama, kao i mnogi građani, isplivavaju dokazi da se na tom spisku nalaze i mrtvi.

- Reklama -

Tako Esad Trokić iz Toronta tvrdi da je u Centralnom biračkom spisku za grad Banjaluka upisana njegova majka Senija Trokić, koja je umrla 13. marta 2015. godine u Kanadi gdje je i sahranjena, javlja BHD info desk.

– Kriminalci su pored države u kojoj nikad nije bila, iz Srbije, lažirali i njen datum rođenja, 10. januar 1945. godine, a prijavili su je za glasanje pod brojem 743106842 – kazao je Torokić.

Takođe je dodao da se i sam prijavio za glasanje iz inostranstva te da do sada njegova prijava nije registrovana i da njegovo ime nije ni među onima kojima je odbijena prijava za glasanje izvan BiH.

Da ovo nije jedini slučaj, svjedoči i priča Elvedina Mušanovića. Kako piše Avaz, Elevedin je povratnik koji već dvije decenije živi u višegradskom naselju Nezuci.

Polovinom septembra sahranio je majku, pa je još pod utiskom, ali je njegovu žalost još većom učinila informacija da je njegova majka prijavljena za glasanje putem pošte u Srbiji i da će njeno biračko pravo neko, najvjerovatnije, zloupotrijebiti.

– Moja majka u Srbiji nikada nije ni bila, pa ne znam kako je to moguće. Maloprije su me obavijestili da je na spisku za glasanje, ne znam ko je tamo upisao. U Višegradu je živjela, ovdje je imala trajnu ličnu kartu, pa je jasno da su u pitanju nezakonite radnje – govori Mušanović.

Desetine poziva stižu u sjedište višegradskog povjereništva Naroda i pravde (NiP), stranke koja ove godine prvi put izlazi na izbore u ovoj opšini. Samo u jednom danu CIK je proslijeđeno više od 50 žalbi, ali rok u kojem se to moglo učiniti bio je suviše kratak.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime