spot_img
spot_img

И данас протести возача широм БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Возачи не одустају, протести су настваљени и данас због високих цијена горива. У Бањалуци је данас на Приједорској петљи била километарска колона. Тако је било и у другим градовима Српске.

Обојен је дио ограде моста на Приједорској петљи, како би се на симболичан начин, како кажу возачи, показало да 300 милиона марака од акциза није употријебљено за бољу инфраструктуру како је то било предвиђено.

‘’Паре од акзица и скупљег горива треба да иду на нове мостове, путеве и ауто – путеве, а ви данас не можете ништа од тога да видите. На путевима су рупе, а ауто путеви се по 10 км отварају’’ – каже одборник ПДП у бањалучкој Скупштини града Драско Станивуковић.

Док су једни фарбали, други су у знак протеста због високих цијена горива блокирали саобраћај, на сат времена. Возачи поручују да на улицама остају све док цијене горива, које су само у овој години расле три пута, не буду смањене. Литар горива од почетка ове године поскупио је за око пола марке.

‘’Дошао сам из Србије да подржим ово. И тамо је исто сто се цијена тиче, скупо. Ово једном мора стати’’.

‘’Нисмо ми у Њемачкој или Швајцарској, ово је прескупо’’ кажу анкетирани возачи.

Возачи који су зауставили своје аутомобиле пропустили су три возила Хитне помоћи без икаквих проблема.

Већ трећи дан за редом возачи заустављају своје возило гдје год да се надју у 17 часова. Реакција на то стиже тек данас. Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће Влада у четвртак разматрати информацију Министарства трговине и туризма у вези са цијеном горива и евентуалним интервенцијама у том смислу.

Из Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС позивају власти да сједну сви заједно за преговарачки сто и пронађу рјешење. Превозници су увјерени да има простора за корекцију цијена горива.

Осим улаза у град на сат врмена је био блокиран и излаз из града, кржни ток на Лаушу. Саобраћајни полицајци су и данас фотографисали аутомобиле који су стајали и легитимисали возаче. Без обзира на то, возачи настављају и сутра са протестима и блокадом улица.

Возачи су данас поподне блокирали кружни ток на излазу из Бијељине према Угљевику у знак протеста због поскупљења горива.

Власти одговарају све већим присуством полиције и легитимисањем возача.

И поред великог присуства полиције у поподневним часовима на свим излазима из града, бијељински возачи су око 17:00 часова, успјели да блокадом саобраћаја изразе своје незадовољство трећим поскупљењем цијена горива од почетка године.

Получасовним заустављањем возила блокиран је саобраћај на кружној раскрсници око Бијељине, односно на магистралном путу Бијељина – Тузла.

Километарске колоне возила из сва четири правца надгледао је већи број службеника ПУ Бијељина и припадника Јединице за подршку, који су легитимисали возаче и учеснике протеста.

Возачи из групе која се налазила на челу колоне заустављених аутомобила нису жељели да се јавно оглашавају, због како кажу, страха од репресије.

Протесна окупљања возача у Бијељини трају већ неколико дана, након што су путем друштвених мрежа грађани позивани на протест блокадом саобраћаја како би изразили незадовољство, због поскупљења горива.

Иначе, гориво је од јануара поскупило за око пола марке, а у структури цијене горива значајну ставку имају и акцизе.

 

 

 

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img