spot_img
spot_img

Хронологија Даворове борбе: Од конференције до посљедњег скупа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Данас ће у Бањалуци, са почетком од 18 часова, бити одржан трећи велики протестни скуп “Правда за Давида”.

Журнал доноси хронологију настанка и активности групе “Правда за Давида”, окупљене како би се сазнала истина о смрти Бањалучанина Давида Драгичевића (21).

Подсјећамо, Давид је нестао у ноћи 18. марта, а његово беживотно тијело пронађено је шест дана касније на ушћу Црквене у Врбас код тврђаве Кастел.

– Још један млади живот свирепо је угашен. Нада и потенцијал – студент електротехнике, спортиста, умјетник. Син, брат, пријатељ. Ово није био несрећан случај. Давид је убијен и име његовог убице мора изаћи на видјело. Покажимо да смо људи и изборимо се заједничким снагама да правда буде задовољена и Давидови крвници иза решетака – наведено је на Фејсбук страници групе „Правда за Давида“, која сада броји више од 320 хиљада чланова.

Чланови групе су људи из Бањалуке, Републике Српске, цијеле БиХ, региона и дијаспоре. Група „Правда за Давида“ настала је 26. марта, након срамне конференције за новинаре на којој су високи званичници МУП РС саопштили да су ријешили случај Давидове смрти.

– Полиција је утврдила да се Давид Драгичевић из Бањалуке, чије је тијело пронађено у Врбасу, кобне ноћи, између осталог, потукао са три лица, опљачкао једну кућу и са моста скочио у ријеку, речено је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци – пренијела је агенција СРНА.

26. март – На Тргу Крајине одржан је први скуп „Правда за Давида“ и од тада до данас се одржава свакодневно. Данашњи скуп биће 195. по реду.

7. април – Сахрањен Давид Драгичевић.

– Мој син, Давид Драгичевић, је убијен…. Добро знаш да твој тата све зна, пољубац задњи нам је све рекао. А ви, убице мога Давида, гледајте ме тим крвавим нељудским очима, само и даље гледајте. Ја вас знам, али, ви мене не – рекао је Давор Драгичевић на сахрани свог сина Давида.

12. април – Давор Драгичевић на скупу „Правда за Давида“ најавио подношење кривичних пријава против министра полиције РС Драгана Лукача, директора полиције РС Дарка Ћулума и начелника Управе за организовани криминал МУП РС Дарка Илића за саучесништво у случају убиства његовог сина Давида.

16. април – Са скупа „Правда за Давида“ поручено – “Ово је борба свих нас за достојанствен живот”.

20. април – Савез за промјене упутио званичан захтјев за сазивање посебне сједнице Народне скупштине РС на којој би се размотрило стање безбједности у Бањалуци и Републици Српској, са само једном тачком дневног реда “Правда за Давида – Правда за све”.

21. април – Први велики скуп „Правда за Давида” на Тргу Крајине у Бањалуци, на коме се окупило више од десет хиљада људи.

23. април – Давор Драгичевић и чланови групе „Правда за Давида“ одржали протест пред Окружним тужилаштом у Бањалуци, због нечињења у случају смрти Давида Драгичевића.

24. април – Одржан је помен, четрдесет дана, за Давида Драгичевића.

6. мај – МУП РС издаје саопштење у којем оптужују појединце и групу „Правда за Давида“ да „користе трагичну смрт Давида Драгичевића да би вршили притисак на рад припадника МУП РС“. Наредних дана и мјесеци путем Јавног ртв сервиса РС (РТРС), и осталих медија под окриљем власти, наставља се сатанизација групе, чији се чланови називају „издајницима“, „сорошевцима“, „терористима“…

8. мај – На ФБ групи “Правда за Давида” објављена је прва фотографија, једна од многих снимљених, приликом обдукције Давида Драгичевића.

Фотографија свједочи да је Давид брутално претучен, прије него што је убијен.

9. мај – Давор Драгичевић, заједно са представницама групе „Правда за Давида“, одржао је конференцију за медије у просторијама Удружења новинара Србије. Медији из Србије од смрти Давида Драгичевића штуро извјештавају о том случају, а поједини таблоиди и ТВ куће из Србије објављивали су текстове у којима су на најгори могући начин вријеђали страдалог Давида и његову породицу.

Исти дан објављено да је сарајевски бенд „Дубиоза колектив“ снимио кавер пјесме “Клинац у гету”, чији је аутор страдали Давид Драгичевић. На тај начин су подржали „Правду за Давида“.

10. мај – Давор Драгичевић, са пријатељима свог убијеног сина, члановима групе “Правда за Давида” стигао у Народну скупштину РС, која је расправљала о само једној тачки „Правда за Давида- Правда за све“.

– Ја сам отац брутално убијеног Давида. Ја сам борац прве категорије и ратни војни инвалид. Нисам ни терориста, ни вехабија, ни обавјештајац… Моја борба је борба за правду и истину. Ја, Давор Драгичевић, јавно тврдим да је мој син мучен, брутално убијен са изричитом наредбом да буде убијен. Желим истину и правду ма колико брутална била. Убили сте ми дијете. Угасили сте ми славску свијећу. Тражим да се посланици изјасне да ли је у питању самоубиство или убиство – рекао је Давор у свм обраћању посланицима.

Народна скупштина одлучила да се формира Анкетни одбор који би расвјетлио случај страдања Давида Драгичевића.

За чланове Анкетног одбора именовани Бранислав Бореновић (ПДП), Драго Калабић (СНСД), Недељко Гламочак (СДС), Миланко Михајилица (СРС) и Горан Ђорђић (независни посланик). У име групе „Правда за Давида“ у Анкетни одбор именовани Борислав Радовановић и Љиљана Сабљић-Тешановић.

16. мај – Давор Драгичевић потврдио да је добио неморалну понуду, према којој би за убиство његовог сина Давида била оптужена и пресуђена “два млађа инспектора МУП РС”. Заузврат, Давор би требало да прекине сва мирна окупљања грађана, које организује група “Правда за Давида” на Тргу Крајине. Давор одбио “понуду”.

17. мај – Давор Драгичевић и Борислав Радовановић, члан групе „Правда за Давида“ и бивши полицијски инспектор поднијели кривичну пријаву против министра полиције РС Драгана Лукача, директора полиције РС Дарка Ћулума и начелника Управе за органозвани криминал Дарка Илића.

Исти дан на скупу „Правда за Давида“ млади бањалучки глумци изговарају чувени говор Марка Тулија Цицерона: “Докле ћеш, најзад, Катилино, злоупотребљавати стрпљивост нашу? Колико ће нас још изигравати твоје беснило? Докле ће се разметати твоја обуздана смелост? Не осећаш ли да су откривене твоје намере? Не видиш ли да је твоја завера стиснута знањем свих ових…“

23. мај – СНСД Теслић на својој ФБ страници, као и на твитеру, огавно увриједио све оне који траже истину о Убиству Давида Драгичевића, у тексту насловљеном “Правда за Давида: хорско цмиздрење као окупаторско оружје”.

28. мај – Скуп “Правда за Давида” одржан у Цириху.

5. јуни – Емитован Журналов филм „Држава против Давида“, који реконструише посљедње сате живота Давида Драгичевића, поредећи контрадикторне полицијске налазе са доказима које посједује породица. Филм указује на својеврстан феномен грађанског бунта групе “Правда за Давида”.

Случајем убиства Давида Драгичевића бавили су се, и том темом још се баве многобројни медији из Републике Српске, Хрватске, Аустрије, Њемачке, Француске, Италије, САД, Велике Британије, чак и из Чилеа и Бразила.

5. јуни– Анкетни одбор НСРС закључио да „постоји основ сумње да је Давид Драгичевић убијен и очекује да се по овом питању што хитније одреди Тужилаштво Републике Српске са одговарајућом тужилачком одлуком”.

9. јуни – Под слоганом „Правда за Давида, правда за Џенана, правда за сву нашу дјецу“ одржан скуп у Бечу.

19. јуни – Давор Драгичевић позвао посланике да усвоје Извјештај Анкетног одбора, али парламент није „стигао“ да расправља о извјештају који је у дневни ред уврштен тек као 23. тачка.

2. јули – Давор Драгичевић пред Народном скупштином РС: “Стојим овдје као најпоноснији отац свога сина. Очекујем да данас до 15.30 Тужилаштво оквалификује смрт Давида као убиство. Очекујем да се једногласно усвоји извјештај Анкетног одбора. Ако нису за истину и правду, нека остану у скупштини. Позивам све, без обзира на вјеру и нацију на скуп „Правда за Давида“ 7. јула. Тражимо само истину у правду коју нам ова држава не да”.

Извјештај није усвојен. За усвајање су гласали посланици опозиције те један посланик власти, док су остали били суздржани.

Исти дан Давор објављује токсиколошки налаз који потврђује да Давид није користио тешке дроге, за шта га је лажно оптужио врх полиције, те министар унутрашњих послова Драган Лукач и предсједник РС Милорад Додик.

4. јули – Главни окружни тужилац Желимир Лепир потврдио је да је донесена Наредба о спровођењу истраге против НН лица због убиства Давида Драгичевића.

7. јули – На Тргу Крајине у Бањалуци други велики скуп „Правда за Давида“, на коме се окупило око 15 хиљада људи.

10. јули – Давор Драгичевић упутио писмо градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу у којем од њега тражи само једну ствар – да га не узнемиравају док се бори за правду и истину за свог сина.

– Желим да, докле год траје моја борба за мог покојног сина, све ствари (свијеће, слике и друго), које се налазе на Тргу Крајине, данас познатом као и Давидов Трг ту и остану – написао је Драгичевић

22. јули – Турнир у малом фудбалу и дружење пријатеља у част Давида Драгичевића у бањалучком насељу Чаире.

20. август – Давор Драгичевић са члановима групе „Правда за Давида“ пред Окружним тужилаштвом. Поручио: „Сви саучесници ће добити 45 година робије; Давида су убили нечасни припадници полиције“.

24. август – Давор Драгичевић СИПА предао кривичну пријаву против Лукача, Ћулума, Илића, Недељка Лубуре, Ђорђа Рађена и осталих због “организованог злочиначког удруживања ради прикривања доказа у случају убиства Давида Драгичевића”.

26. август – Послије извјештавања са скупа „Правда за Давида“ брутално претучен новинар БН ТВ Владимир Ковачевић.

Тужилаштво напад оквалификовало као покушај убиства. Један нападач ухапшен, други у бјекству.

28. август – Опозиција затражила сазивање посебне сједнице парламента на којој би се расправљало о неуставним и незаконитим радњама појединих институција РС у случају убиства Давида Драгичевића. Странке из власти нису подржале одржавање скупштинског засједања.

3. септембар – Блогер и један од најактивнијих чланова групе „Правда за Давида“ Борислав Радовановић ухапшен, јер је ушао у зграду Полицијске управе Приједор у којој је био запослен, пошто му је био забрањен прилаз тој згради. Исти дан пуштен.

4. септембар – Давор Драгичевић и ТВ екипа АРД цијели дан под присмотром полиције. Полицијска “дачија дастер” на мјесту гдје је нађено тијело убијеног Давида Драгичевића.

5. септембар – Окружно тужилаштво Бањалука прослиједило је Основном суду на потврђивање оптужницу против Микице Марјанца и Зорана Бошњака, крим-техничара у Управи полиције Бањалука због уништавања доказа у случају убуства Давида Драгичевића.

7. септембар – “Сви су повјеровали у твоја обећања ја нећу”, рекао је Давор Драгичевић предсједнику РС Милораду Додику на почетку изборне кампање СНСД-а недалеко од Палате републике. Давор је Додику поручио да ће све бити откривено и подсјетио га да је његовог сина лажно назвао наркоманом и лоповом.

14. септембра – Давор Драгичевић и представници групе „Правда за Давида“ одржали конференцију за новинаре на којој су изнијели до тада прикупљене доказе да је Давид убијен.

– Ја сам стварао ову државу. Мени је ова држава убила дијете – рекао је Давор.

Објављено да је отворена страница pravdazadavida.blogspot.com.

19. септембар – Провокатор, бивши полицајац из Брчког, Ђорђе Маринковић, покушао испровоцирати Давора Драгичевића на скупу „Правда за Давида“ и запријетио му. Провокатор је побјегао с Трга, потом је ухапшен, а окупљени грађани са Трга отишли пред Управу полиције Бањалука и до касно у ноћ узвикивали: “Ко је убио Давида? Станите уз народ! Правда, Истина!”

20. септембар – Давор Драгичевић, након ноћи проведене пред ПУ Бањалука, одлучио да ће даноноћно бити на Тргу, све док се не ухвате злочинци и убице његовог сина Давида.

Грађани на Тргу покренули акцију – „Труби, свирај, ако подржаваш Правду за Давида“.

Суд одредио једномјесечни притвор Алену Кукићу, којег Тужилаштво терети за манипулисање видео снимцима са надзорних камера са објекта МК, у улици Велибора Јањетовића Јање, у којој се налази наводно опљачкана кућа Ђорђа Рађена. Давидов ДНК није пронађен у кући за коју се тврдило да је опљачкао.

22. септембар – Даворов дом на “Давидовом тргу”

24. септембар – Давор Драгичевић поручио Додику:

– Мене и групу “Правда за Давида” нећеш ни таћи ни помаћи са својим убицама и злочинцима са својим дупелисцима, а добићеш осмог ујутру тај мој кревет и групе “Правда за Давида”. Мало ће вам бити тијесан – рекао је Давор у виду одговора на Додикове пријетње да ће послије 7. октобра он и група “Правда за Давида” бити “пометени” са Трга.

25. септембар – Давор Драгичевић одлучио да више не говори на скуповима “Правда за Давида” до последњег великог скупа 5. октобра, када ће, како је најавио, рећи ко су убице и налогодавци убиства његовог сина, као и саучесници.

Група “Правда за Давида” саопштила да су припремили тужбе грађана против РТРС-а, због “свакодневног етикетирања и клеветања”.

27. септембар – Полиција подигла кривичну пријаву против патолога Жељка Карана због лажног токсиколошког налаза, односно његових тврдњи да су у крви и урину убијеног Давида Драгичевића нађени LSD, марихуана и алкохол.

Прави токсиколошки налази, који су урађени касније, показали су да је то ноторна лаж.

29. септембар – Градске власти Бањалуке увеле први ноћни маратон, а финиш требало да буде тик поред шатора у којем Давор проводи ноћи. Након побуне људи на Тргу, организатори промијенили мјесто циља трке. Нису, међутим, одустали од полумаратона нити од прегласне техно музику, са бине удаљене двадесетак метара од мјеста гдје се окупљају присталице “Правде за Давида”.

Сарајевски бенд Лету Штуке на свом официјелном YouTube каналу објавио обраду Давидове пјесме “Клинац у гету”.

3. октобар – На Тргу Крајине постављен терен за турнир у малом фудбалу, на коме ће се 4. и 5. октобра такмичити дјечаци од 8 до 12. година. Још једна провокација градских власти, оцјенили грађани који се окупљају на Тргу.

5. октобра – Последњи велики скуп “Правда за Давида”.

https://www.youtube.com/watch?v=Kk_USKDGZ5E

 

 

 

 

 

 

(zurnal.info)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img