spot_img
spot_img

Hercegovka otjerala medvjeda

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Stado ovaca u selu Orovac kod Trebinja napao je juče medvjed, kojeg je vlasnica stada Čedomirka Đajić otjerala pa nije uspio da nanese veću štetu.

Она каже да је чувала овце када је на неколико метара од стада угледала медвједа.

– Већ је био напао једну овцу. Када сам га угледала, вриснула сам, а он је побјегао у оближњу шуму – каже Чедомирка.

Ово није први пут да је медвјед у посљедње вријеме виђен на овом подручју, а у протекла два мјесеца ове животиње уништиле су десетине кошница.

Посљедњи напад догодио се у близини граничног прелаза Зупци, гдје је медвјед уништио тридесетак кошница. Медвјед се спуштао и изнад села Граб. Пчелар Зоран Сорајић је недавно остао без девет кошница, а медвјед је уништио и неколико кошница Обрада Нинковића, те појео око 40 килограма меда. Нинковић каже да је у пчелињак ставио транзистор, јер је чуо да медвједи бјеже од звукова, што се показало као тачно, јер је медвјед долазио до пчелињака, али није улазио унутра.

Нинковић, као и остали пчелари који су претрпјели штету, наводи да проблем представља то што су медвједи заштићене животиње, а праве велику штету пчеларима који морају сами да се носе са овим проблемом.

Медвјед који већ мјесецима редовно посјећује пчелињак Младена Миловића у селу Заграци код Гацка, у потпуности је уништио 15 кошница од укупно 80, а често се може видјети испред кућних врата овог домаћина. Миловић страхује да ће му медвјед, с обзиром на то да се толико одомаћио, у потпуности уништити пчелињак те да ће почети и људе да напада.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img