spot_img
spot_img

Хемичар, магистар са просјеком 9,7 послије 50 одбијеница: Нисам Дон Кихот, за мјесец напуштам РС

spot_img
spot_img
spot_img

Срђан Шабић (24) из Козарске Дубице дипломирани је хемичар, који је магистрирао на Природно- математичком факултету у Бањалуци са просјеком 9,7. Упркос томе, добио је чак 50 одбијеница за посао, а борба за егзистенцију натјерала га је да ради као шанкер.

– Човјек се разочара када много труда и времена уложи у науку, успије у томе и онда иза себе има 50 одбијеница за посао – прича Шабић.

Тренутак када је морао родитељима рећи да је добио посао шанкера био му је посебно тежак. То је каже нарочито погодило његову мајку.

– Била је разочарана јер ипак ја сам хемичар са 9,7 просјеком, са бројним признањима, све што сам остварио и зна и она колико сам тешко дошао до овог свега није било свеједно. Било јој је јако тешко, јер ипак коме би било лагодно да каже “слушај дијете ми ради, он је изврстан хемичар али ради за шанком”. Мало је апсурд али Боже мој – прича Шабић.

Срђан Шабић не долази из имућне породице. Био је приморан да се и у току студија, који није био нимало једноставан, сналази на различите начине како би зарадио за кирију и школовање. Иако је посао шанкера далеко испод његових квалификација, није му испод достојанства да то ради, али осјећа горчину јер би на неком другом мјесту каже био много кориснији.

– Рекао сам да ћу наћи свој начин да се запослим, да ћу наћи начин да сам себе уздржавам да не оптерећујем своје родитеље јер ипак имам млађу сестру о којој се они требају бринути. Ја сам већ довољно одрастао, увелико и научио сам радити, тако да мени то није страно – рекао је Шабић.

Иако му је увијек приоритет био да остане у својој држави, након одбране мастер тезе, дао је себи рок још мјесец дана да у Српској покуша пронаћи посао у струци. Уколико опет не успије каже отиће преко границе, као и многи други.

– Имам понекад осјећај да се борим са вјетрењачама као Дон Кихот, али нити сам ја Дон Кихот нити имам снаге да се борим са толиким вјетрењачама. До једне одређене границе да, али онда једноставно спустиш копље и окренеш се, одеш даље – разочарано објашњава Шабић.

Срђан је 2017. године учествовао на Стес – научно стручној конференцији, гдје је побиједио са најбољим радом из области природних наука. Жеља му је да, уколико буде у финансијској могућности упише докторске студије.

(srpskacafe.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img