spot_img

Хашки трибунал затворен након 24 године рада и 161 оптужнице

Published:

Церемонија затварања Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) одржана је данас у Влади Холандије, а 10 дана касније Хашки трибунал ће и званично бити затворен. Његову улогу након 24 године рада и 161 оптужнице преузима посебно формирано тијело под називом Међународни резидуални механизам за међународне кривичне судове (ИРМЦТ).

Предсједник Хашког трибунала Кармел Агиус казао је на данашњем скупу у Холандији да је МКСЈ “јарки примјер искре из које се рађа покрет за промјену”.

“Ми смо основани као привремени трибунал с надлежношћу да процесуирамо најодговорније за почињене злочине у рату на простору бивше Југославије. Наша остварења показују да је универзалност нашег Трибунала прерасла у тијело које је формулисало међународне стандарде правде и успоставило најбољу правну праксу у свијету. Осим тога, Хашки трибунал је постао надахнуће широм свијета”, казао је Агиус.

Напоменуо је да се одговарање за звјерске злочине искристалисало у универзалне вриједности.

“Помислите само колико смо далеко стигли од 1993. године. Трибунал је отворио нову еру у међународној правди и његово наслијеђе надживјет ће сваког од нас. Трибунал је имао много партнера и донора. У име Међународног кривичног суда за бившу Југославију желим да изразим захвалност свима који су нас довели до овог момента у историји, када обиљежавамо закључење рада суда”, казао је Агиус.

Истакао је да им је Холандија пружила своју великодушност тако што им је указала добродошлицу у згради суда.

“Хаг је реномиран као коначно одредиште међународног права, тамо гдје жртве широм свијета желе да виде остварење правде. Нама је част што нам се данас придружио генерални секретар Уједињених нација”, рекао је Агиус.

Истакао је да је данас зимска краткодневница, која је вијековима кориштена да се људи окупе док обиљежавају завршетак једног поглавља.

“На нама је да гледамо у будућност”, закључио је Агиус.

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img