Haški tribunal zatvoren nakon 24 godine rada i 161 optužnice

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) održana je danas u Vladi Holandije, a 10 dana kasnije Haški tribunal će i zvanično biti zatvoren. Njegovu ulogu nakon 24 godine rada i 161 optužnice preuzima posebno formirano tijelo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove (IRMCT).

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Agius kazao je na današnjem skupu u Holandiji da je MKSJ “jarki primjer iskre iz koje se rađa pokret za promjenu”.

- Reklama -

“Mi smo osnovani kao privremeni tribunal s nadležnošću da procesuiramo najodgovornije za počinjene zločine u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Naša ostvarenja pokazuju da je univerzalnost našeg Tribunala prerasla u tijelo koje je formulisalo međunarodne standarde pravde i uspostavilo najbolju pravnu praksu u svijetu. Osim toga, Haški tribunal je postao nadahnuće širom svijeta”, kazao je Agius.

Napomenuo je da se odgovaranje za zvjerske zločine iskristalisalo u univerzalne vrijednosti.

“Pomislite samo koliko smo daleko stigli od 1993. godine. Tribunal je otvorio novu eru u međunarodnoj pravdi i njegovo naslijeđe nadživjet će svakog od nas. Tribunal je imao mnogo partnera i donora. U ime Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju želim da izrazim zahvalnost svima koji su nas doveli do ovog momenta u istoriji, kada obilježavamo zaključenje rada suda”, kazao je Agius.

Istakao je da im je Holandija pružila svoju velikodušnost tako što im je ukazala dobrodošlicu u zgradi suda.

“Hag je renomiran kao konačno odredište međunarodnog prava, tamo gdje žrtve širom svijeta žele da vide ostvarenje pravde. Nama je čast što nam se danas pridružio generalni sekretar Ujedinjenih nacija”, rekao je Agius.

Istakao je da je danas zimska kratkodnevnica, koja je vijekovima korištena da se ljudi okupe dok obilježavaju završetak jednog poglavlja.

“Na nama je da gledamo u budućnost”, zaključio je Agius.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime