spot_img
spot_img

Халил Лагумџија нови предсједник ВСТС-а

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

За новог предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ данас је изабран Халил Лагумџија.

Халил Лагумџија је судија Суда БиХ и члан ВСТС-а од фебруара 2021. године, а мандат је добио на период до 2025. године. На функцију члана ВСТС-а је замијенио Вукоју Драгомира којем је истекао мандат.

Предсједник се данас бирао између Биљане Симеуновић, Халила Лагумџије и Срђана Форце након што је од кандидатуре одустала дојучерашња привремена предсједника Санела Горушановић-Бутиган.

Халил Лагумџија је освојио седам гласова и прошао у други круг док су Биљана Симеуновић и Срђан Форца освојили по четири гласа.

Након другог круга гласања, Лагумџији се у другом кругу придружио Срђан Форца. У другом кругу, осам гласова је добио Лагумџија док је Фроца добио седам.

Симеуновићева и Горушановић-Бутиган изабране су за потпредсједнице Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Гласање је било тајно, а Амила Куносић је као најстарија чланица ВСТС-а изабрана да предсједава данашњом сједницом.

Новог предсједника у врућој фотељи кровне правосудне институције очекује много посла и реформи у бх. правосуђу.

Позиција предсједника ВСТС-а БиХ остала је упражњена након оставке Милана Тегелтије половином децембра прошле године.

Ко је Халил Лагумџија?

Рођен је 1960. године у Рудом. На Правном факултету у Сарајеву дипломирао је 1985. године. Као дипломирани правник почиње радити у фирми “Полиестер” Прибој- Србија од 1986. године. У периоду од марта 1994. до средине октобра 1995. године обављао је дужност потпредсједника и предсједника Извршног одбора округа Горажде.

На дужност судије Окружног војног суда Горажде именован је 17.10.1995. године и исту је обављао до оснивања Кантоналног суда Горажде 04.09.1996. године, гдје је радио као судија све до 30.06.2010. године.

Од октобра 2001. године до јуна 2003. године обављао је дужност предсједника тог суда. За судију Суда БиХ именован је 27.05.2010. године, а на дужност је ступио 01.07.2010. године.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img