spot_img

Хакер изазвао хаос у парламенту БиХ

Published:

Већ данима влада поприличан хаос у парламенту БиХ због хакерског напада којим је прошле седмице оборен њихов сајт, којем се од тада не може приступити.

Посланицима и делегатима је, наиме, отежан рад јер им је речено да не укључују рачунаре, а на губитку су и грађани, који не могу провјерити шта раде политичари које плаћају.

Златко Милетић, делегат у Дому народа, истиче да не може прићи својим службеним подацима, односно актима, јер не смију упалити ниједан рачунар док то неко не покуша поправити. Притом, он није оптимиста по питању тога да ће се проблем уопште ријешити.

“Онима који тамо раде, заправо не раде, напад не отежава рад, јер ни кад је сајт радио, нису га употребљавали. То се десило вјероватно између четвртка и петка прошле седмице, те ја од тада не могу прићи било чему. Не могу прићи ни подацима које имам у рачунару, који немају везе с маилом, а у питању су службени акти”, рекао је Милетић за “Независне новине”.

Подсјећа да је јавно упозоравао да би се ово могло десити, али…

“Нико то није слушао нити кога то интересује. Било је довољно времена да се купе адекватна техничка средства, односно да се додатно заштите ти сервери. Они морају схватити да област сигурности захтијева улагање. Нема сигурности без опреме. Та техничка средства су скупа, али их неминовно морамо набављати. Не само парламент, већ све институције које се баве похрањивањем разних података. Ово је добар наук”, упозорио је Милетић, који је и бивши директор Федералне управе полиције.

Делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да не види посебну потребу зашто би неко извео хакерски напад, с обзиром на то да су све информације које има парламент објављене јавно на сајту.

“Је ли можда ту била нека информација коју није требало неко да види? Врло је необичан начин на који се то догодило”, истиче Мајкићева.

Мајкићева, иначе друга замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, каже да на рачунару има податке од 2004. године, што је најстрашније.

“Сајт не ради од прошле седмице. Нико не смије да му приступи у страху да ће заразити његов рачунар. Сад чекамо да видимо шта ће бити”, истиче Мајкићева за “Независне новине”.

У којој је фази рјешавање овог проблема покушали смо сазнати од Мирзе Имамовића, секретара Заједничке службе парламента БиХ, али његов коментар нисмо успјели добити до закључења овог броја “Независних новина”.

Из Тужилаштва БиХ потврдили су нам да је у раду предмет у вези са овим хакерским нападом.

“Обавијештен је дежурни тужилац, који је дао потребне инструкције припадницима агенција за проведбу закона, а све у циљу потпуног расвјетљавања догађаја и заштите капацитета сајбер сигурности ИТ система институција БиХ”, рекла је за “Независне новине” Адиса Карачић, стручна сарадница за односе с јавношћу Тужилаштва БиХ.

Према незваничним информацијама, ријеч је о Црyпто Лоцкер нападу, односно закључавању цјелокупног система. Хакери су, према доступним информацијама, убацили вирус и закључали све податке, с тим што они нису уништени, али им се не може приступити.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img