Gužve na svim graničnim prelazima

Slovenačka policija narednih dana očekuje kolone vozila na granici s Hrvatskom, posebno u ponedjeljak kada će pravac kretanja poslije vaskršnjih praznika biti usmjeren prema Sloveniji i šengenskom prostoru.

Iz policije su saopštili da su velike gužve na graničnim prelazima sa Hrvatskom posljedica velikog povećanja saobraćaja, a ne samo pooštrenih šengenskih pravila.

- Reklama -

Broj putnika koji su u posljednje dvije godine prešli slovenačku granicu povećan je za četiri miliona u odnosu na ranije godine, navode u slovenačkoj policiji, te dodaju da povećan saobraćaj prema Hrvatskoj bilježe svi granični prelazi.

Kilometarska kolona kamiona na ulazu iz Hrvatske u Srbiju

Kolona kamiona koji danas čekaju da na graničnom prelazu Bajakovo – Batrovci uđu iz Hrvatske u Srbiju duga je oko kilometar, prenijela je agencija Hina

Na graničnom prelazu Bregana na ulaz iz Slovenije u Hrvatsku čeka se do pola sata, dok se autobusi zadržavaju do sat i po.

Gužva na hrvatskim graničnim prelazima u subotu ujutro manja nego prethodnih dana. Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je pozvao da se slovenačka policija vrati na dosadašnji režim ciljane kontrole putnika, a kako je dodao, slovenački premijer Miro Cerar pokazao razumjevanje za taj apel, zbog velikih gužvi na graničnim prelazima prethodnih dana.

“Moj apel je bio vrlo jasan – da i slovenačka policija pređe sa sistemske na ciljane kontrole, što bi bio povratak na dosadašnji režim prelaska granice i rezultiralo manjim gužvama i čekanjima na graničnim prelazima”, izjavio je Plenković upitan za gužve na slovenačkoj granici uoči uskršnjih praznika.

Dodao je da je sa slovenskim premijerom Cerarom u svakodnevnom kontaktu, te da je on pokazao razumevanje vezano za neodrživost sistemske kontrole prelaska granice, pogotovo uoči uskršnjih praznika i početka turističke sezone.

Gužve i na ulazima u BiH

Gužve nastaju jer mnogi iz dijaspore za Uskrs i Vaskrs kreću rodbini i na svoja ognjišta u BiH.

“Pojačan je promet vozila na ulazu u našu zemlju na većini graničnih prelaza”, precizirali su u Auto-moto savezu RS.

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati posebno tokom samog praznika i turističke sezone.

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime