Gradonačelnik Milić: Evropske integracije su podstrek za dalji razvoj

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizovala je konferenciju posvećenu dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije.

Najviši zvaničnici BiH i EU razmijenili su stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom spoljnopolitičkom cilju države, ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

- Reklama -

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je ovom prilikom da je jasna činjenica o postojanju podjele nadležnosti između različitih nivoa vlasti te da tu činjenicu treba uvažiti stvarajući partnerske odnose između svih učesnika u procesu evropskih integracija. On je dodao da samo na taj način možemo obezbijediti da svaki nivo vlasti adekvatno izvrši svoje obaveze u procesu evropskih integracija i time omogućiti da BiH kao cjelina ispuni sve svoje obaveze.

“Brčko distrikt BiH kao zajednica okrenuta je evropskom putu i evropskim vrijednostima. U tom smislu evropske integracije predstavljaju jedan od glavnih prioriteta Vlade Brčko distrikta BiH jer evropske integracije nisu svrha same sebi, nego su i podstrek za strane investicije, bolje školstvo i zdravstvo, veći stepen zapošljavanja, otvorene granice i bolju budućnost za našu djecu. Distrikt sa svojom strateškom pozicijom, jedinstvenom administrativnom strukturom, mogućnošću da samostalno donosi sopstvene zakone, budžetskim sredstvima kojim raspolaže, ima jedinstvenu priliku u širem regionu da postane lider kada je u pitanju ekonomski i ukupni društveni razvoj”, istakao je Milić.

On je izrazio uvjerenje da će svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini uspješno privesti kraju posao pripreme odgovora na Upitnik te da će završetak ovog posla biti dobr osnov za naredne korake u procesu evropskih integracija i dobijanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Konferenciju, čiji su suorganizatori Misija OEBS-a i Delegacija EU, otvorio je predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović, nakon čega su se učesnicima konferencije obratili predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, kao i šef Misije OEBS-a Džonatan Mur.

Učesnicima skupa obratili su se i predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Lidija Bradara, kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović te predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

U radu konferencije učestvovali su i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ministar spoljnjih poslova Igor Crnadak, te entitetski premijer Fadil Novalić.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime