spot_img
spot_img

Грађани нису спремни за све учесталије земљотресе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Становници ширег подручја Тузле прошли су већ кроз низ земљотреса те не знају шта треба да ураде у том случају.

Стога је потребно да се грађанство едукује како би се ризици од потреса смањили, речено је јуче на Рударско-геолошко-грађевинском факултету у Тузли поводом обиљежавања Међународног дана смањења ризика од катастрофа.

У посљедњих 20 година у свијету је животе изгубило више од 1.350.000 људи усљед потреса, клизишта, одрона, поплава, ниске и високе температуре, вјетрова и пожара. На подручју Тузле земљотреси, који су учестали задњих мјесеци, могу се очекивати највише до осам степени Меркалијеве скале, односно, 6,1 по Рихтеру, тврде стручњаци. У примарне сеизмотектонске блокове припадају Бањалука и Тузла.

Миралем Мулаћ, геолог из Службе цивилне заштите града Тузле, нагласио је да струка не може предвидјети када и гдје ће се потрес десити, али се зна максимални очекивани потрес и битно је да се градња објеката прилагоди осмом степену Меркалијеве скале.

Смањење броја губитака људских живота, смањење ризика губитка главних инфраструктурних објеката, смањење штете у економском смислу те успостављање међународне сарадње главни су приоритети.

Стога је град Тузла аплицирао према УНДП-у да, заједно са Бањалуком, направи катастар објеката, нарочито старих објеката, њиховог стања и отпорности у смислу максималног очекиваног потреса. Кроз пројекат би требало донијети смјернице и мјере како у будућности те објекте прилагодити сеизмичким параметрима.

“Ми смо на трусном подручју, Бањалука и ми. Морамо радити неке превентивне мјере и овдје постоји много објеката који немају грађевинску дозволу нити су грађени по упутама како треба да буду изграђени. Не могу издржати осми степен Меркалијеве скале”, испричао је Звјездан Караџин, професор са РГГФ-а. Краџин је нагласио да, ако већ нисмо успјели превенирати, треба сада дјеловати те информисати грађанство да не треба ићи под сто, већ поред стола, нити под кревет, већ поред кревета ако дође до потреса.

Караџин је нагласио да чињеница колико су већи објекти сигурни, показује истраживање организације “World Vision“, која је већ провела вјежбу спасавања у случају потреса и пожара за 1.500 ученика у седам општина у неколико основних школа. Истраживања су показала да је од 725 школа у ФБиХ, само 10% њих условно сигурно.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img