spot_img
spot_img

Грађани ће бирати да ли да једу или да плате рачуне

spot_img
spot_img

Због поскупљења основних животних намирница и горива поједине Добојлије ће доћи у ситуацију да бирају хоће ли бити гладне или ће престати да плаћају комуналне услуге, упозорили су из Удружења за заштиту потрошача, а приоритет грађанима, све су прилике, неће више бити рачуни.

“До пре два-три месеца они прво плате све режије, све то што треба редовно, и оно што им остане онда распоређују на лекове и на храну. Међутим, изгледа да је сада ситуација обрнута јер смо приметили све већа дуговања за економске услуге, односно долазе нам грађани и питају на који начин да не плаћају одређене услуге ‘Топлане’, одвоза смећа, воде итд. Кроз разговор закључили смо да је стандард далеко испод нивоа и да ће управо због несташице новца доћи у позицију да или плаћају рачуне или да једу”, рекла је Снежана Шешлија, представница добојског удружења потрошача.

Три категорије грађана су највише погођене дивљањем цијена, наводи Шешлија. Ту су, осим пензионера, и незапослени старији од 65 година који немају пензију и који за живот зарађују радећи нешто услужно, као и ратни ветерани који с ниским борачким додатком не могу да преживе.

Иако немају велике користи од јадиковања, најстарије Добојлије ових дана куцају на врата Удружења пензионера жалећи се на све мање кесе, а све веће рачуне с којима излазе из маркета.

“У граду Добоју око 3.500 пензионера има пензију до 400 КМ. Људи су избезумљени, једноставно забринути су докле овако, како овако, да ли ће се овако моћи издржати. И заиста видим да је тешко људима који с овако ниским пензијама треба да преживљавају, да издрже. Мислим да актуелна власт и наша градска треба нешто да предузму да се статус ове категорије грађана поправи. Да ли су то једнократна новчана помоћ, да се да нешто, да се људима мало компензују ти трошкови, или повећање пензија, што је, ево, најављено”, изјавио је Рајко Глигорић, предсједник Удружења пензионера.

Поскупљења су натјерала пензионерку Драгицу Кауриновић да смањи количину прехрамбених артикала које свакодневно пазари.

“Пензија је изузетно мала, није довољна за ону куповину која је била досад, и одмах се мање купује, у мањим количинама. Мање воћа купујем, мање слаткише”, навела је Кауриновићева.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img