spot_img

Grad soli možda i Grad nafte: Otkud naftne mrlje u rječici koja protiče kroz Tuzlu?

Published:

Na više mesta u betonskom koritu Jale, rečice koja protiče kroz Tuzlu, juče su primećene naftne mrlje.

Stanovnici naselja Bekići u Slavinovićima mrlje su primetili na obe strane obale. Pojedinci su u neverici palili tamnu tečnost kako bi se uverili da je reč o nafti, ali niko nema objašnjenja odakle se pojavila.

– Mrlje sam primetio oko 11 sati. Bio sam iznenađen, jer sam izvor nafte, o kojoj se u celom kraju godinama priča, video u naselju Bare, ali to je kilometrima daleko od mesta gde stanujem. Mrlje sam primetio na potezu od oko 50 metara, ali dalje nisam gledao. Nesumnjivo je reč o nafti, jer znam kako miriše, a i viskozitet se oseti dodirom – ispričao je Mirsad Softić iz naselja Bekići, inače radnik ICMP laboratorije za identifikaciju u Tuzli.

Odvajkada se spominje da je majevički kraj bogat naftom, ali nikada nisu urađena ozbiljnija istraživanja kako bi se ove tvrdnje naučno potvrdile.

U naselju Bare, na putu Tuzla – Priboj, u dvorištu jednog meštanina nafta izvire na više mesta. Ljudi je kantama kupe i koriste za razne stvari, za mazivo ili za manje motore, a neki i za lečenje, jer tvrde da nafta leči karcinom.

Iako je reka Jala skoro mrtva rijeka, veće curenje nafte moglo bi uništiti svu floru i faunu, a da se i ne govori o tome da Jala utiče u Spreču, što bi moglo izazvati velike ekološke probleme u celom kraju.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img