spot_img
spot_img

GP Orašje i dalje blokiran, poljoprivrednici čekaju sastanak s ministrom

spot_img
spot_img

Nakon jučerašnje blokade magistralnog puta Tuzla – Srebrenik – Orašje, nezadovoljni poljoprivrednici iz dijela entiteta Federacija Bosne i Hercegovine su danas traktorima i drugom mehanizacijom blokirali prilaze graničnom prijelazu u Orašju.

Granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Orašju je blokiran od 10 sati u petak, a poljoprivrednici su najavili kako će blokada trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

”Čekamo dolazak u Orašje federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića. Od ishoda tih pregovora ovisit će naši daljnji koraci“, izjavio je Perica Marošević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Orašja.

Poljoprivrednici iz Posavine traže isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022/2023. godine u traženom iznosu od 600 konvertibilnih maraka (KM) po hektaru, isplatu dospjelih poticaja, ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena, dozvole za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom, ubrzano donošenje odluke i početak isplate naknade za eutanazirane svinje, smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

Iza 14.30 sati dogovoren je sastanak s Kemalom Hrnjićem poslije čega će se znati da li blokada ostaje ili će poljoprivrednicima biti ispunjeni zahtjevi.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img