spot_img
spot_img

Гориво у БиХ скупље него у најбогатијој европској држави

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Возачи у БиХ плаћају скупље гориво него становници Луксембурга, државе која се сматра најбогатијом чланицом Европске уније.

По информацијама објављеним на сајту Спољнотрговинске коморе БиХ, која се позива на податке Међународне уније цестовног транспорта (ИРУ), бензин 95 смо у протеклој седмици плаћали 2,26, бензин 98 коштао је 2,41, а дизел 2,36 КМ.

У истом периоду у Луксембургу је бензин 95 коштао 1,1 евро (2,15 КМ), а бензин 98 1,193 евра (2,33 КМ), док је за литар дизела требало издвојити 1,02 евра (1,99 КМ).

Још у неким од нас знатно богатијим европским државама, попут Њемачке, Аустрије и Словеније, поједине врсте горива је могуће точити по готово истим или, пак, нижим цијенама него на бх. бензинским пумпама. Истина, код нас нафтни деривати јесу јефтинији него у већини чланица ЕУ, али то никако није правило.

На примјер, за литар бензина 95 је у протеклој седмици у Аустрији требало издвојити 1,17 евра, или 2,28 КМ, што је тек два фенинга више него у БиХ. Међутим, Аустријанци од нас доста више плаћају бензин 98 и дизел.

Словенци су у минулој седмици за литар дизела издвајали 1,19 евра (2,32 КМ), док је код нас то гориво било скупље, и коштало је 2,36 КМ. Ипак, код нас су јефтинији бензини него у Дежели.

Дизел је и у Словачкој био јефтинији него код нас, и то за два фенинга. Занимљиво је да је дизел у Њемачкој само три фенинга скупљи него у БиХ, али, руку на срце, бензин плаћамо много мање него Нијемци.

Извор “Независних”, упућен у кретања на тржиштима енергената, истиче да се цијене горива у БиХ већ дужи период приближавају онима у државама ЕУ.

“На почетку 2017. године Хрватска је имала вишу цијену у односу на нас за 75 фенинга, а сада је та разлика сведена на минималну, готово занемариву, од свега неколико фенинга”, каже саговорник “Независних”.

У удружењима за заштиту потрошача кажу да је неприхватљиво оправдање државе да су јој руке свезане због слободног формирања цијена. Како истичу, иза таквог пасивног односа према проблему крије се то што се, заправо, на скупље гориво слијевају и већи порези у буџет.

Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача “Клуб потрошача” Тузланског кантона, није изненађена чињеницом да гориво плаћамо више него становници Луксембурга.

“Очито да они дистрибутери у БиХ који су снажни одређују какав профит желе и сви остали морају да их слиједе. Већина дистрибутера има различите трошкове, а ми на пумпама имамо идентичне цијене, тако да се очито ради о договору да се прати онај који је најјачи и најдрскији да одреди највишу цијену и тако себи испланира добру добит”, каже Булићева.

Иначе, своје цјеновнике нафтни прометници правдају бројним факторима који, како тврде, утичу на то колико ћемо плаћати гориво, укључујући и рафинеријске цијене.

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img