spot_img
spot_img

Гориво подигло и цијену обуке

spot_img
spot_img

Већина ауто-школа у Српској због поскупљења горива, али и гума, уља и мазива подигла је цијену услуга за око 20 одсто, а из оних које то још нису учиниле поручују да ће ускоро формирати нове цјеновнике.

Цијене варирају у зависности од локалне заједнице, али кандидати који желе да постану власници возачке дозволе у просјеку ће морати да издвоје око 1.100 марака.

У бањалучкој ауто-школи “Вал” кажу да су због високих цијена горива морали подићи цијене услуга.

– На часове се одлучује мање кандидата него претходних година. Прошле године у ово доба смо имали око 50 кандидата, а ове године немамо ни 20 – казали су у овој ауто-школи додајући да њихову судбину дијеле готове све ауто-школе у највећем граду Српске.

Да и у сусједној општини инструктори вожње имају мање посла, потврђују у лакташкој ауто-школи “27. јануар”.

– Пад броја кандидата осјети се од почетка ове године, поготово када је избио сукоб у Украјини. Тада је све на тренутак застало, али, ево, сада се све полако враћа у нормалу. Цијене наших услуга јесу мало скочиле, до 20 одсто због трошкова горива – казали су у овој ауто-школи.

Слична ситуација је и у Добоју.

– Високе цијене горива нам праве огроман проблем и трошак. Почетак године обиљежио је мањи број кандидата него обично, а у посљедње вријеме је нешто више старијих кандидата који долазе на полагање – казали су у ауто-школи “Сигнал”.

У бијељинској ауто-школи “Сигнал кул” кажу да је поскупљење возног парка, горива, гума, уља, мазива и генерално свега што је везано за ову дјелатност довело до поскупљења обуке.

– Кандидати су свјесни да је до тога морало доћи и не буне се јер су свјесни потребе да посједују возачку дозволу – казали су у овој школи.

У појединим ауто-школама у Српској гдје још нису подигли цијене поручују да је то неминовност јер овако неће моћи дуго опстати.

– У Гацку већ неколико година постоји проблем са уписом дјеце у средње школе, знатно се смањио број на годишњем нивоу, а самим тим смо и ми дошли у ситуацију да имамо мање посла – казали су у ауто-школи “Блиц” из Гацка. Поскупљење горива, како кажу, значи да би требало да и њихове услуге поскупе јер још раде по старим цијенама.

– Људима нису порасле плате, а цијене свега су скочиле. Оставили смо старе цијене, па до када ћемо овако моћи, не знам, али велики проблем нам је да овако функционишемо – поручили су у овој школи.

Са овим ставом су сагласни и у приједорској ауто-школи “Стил”, гдје кажу да је тешко поскупити обуку када је беспарица свакодневица многих грађана.

– Још ништа нисмо радили када је у питању промјена цијена наших услуга, али нећемо моћи дуго издржати овако – казали су у овој ауто-школи.

Статистика
Према подацима Завода за статистику РС, лани је чак 237 ауто-школа обављало дјелатност оспособљавања кандидата за возаче моторних возила.

– Из области прописа о безбједности саобраћаја у 2021. години 21.845 кандидата изашло је на испит, а 16.485 кандидата је положило – подаци су Завода за статистику. Статистика показује и да је од 31.965 кандидата испит из области управљања моторним возилом лани положило 21.445 кандидата.

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img