Godišnjica pogroma Srba iz sarajevskog naselja Pofalići

Danas se navršava 30 godina od zločina nad Srbima u sarajevskom naselju Pofalići, kada su pripadnici muslimanske tzv. Armije BiH za dva dana ubili oko 200 osoba i spalili njihove domove.

Niko od poznatih počinilaca i naredbodavaca ovog zločina nije odgovarao pred sudom, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnelo izveštaj protiv 51 lica.

- Reklama -

Prema podacima kojima raspolažu nadležni organi iz Srpske, napad na Pofaliće pripremili su komandant Teritorijalne odbrane Hasan Efendić i lokalni starešina Teritorijalne odbrane Idriz Salko, prenosi Tanjug.

U akciji su učestvovali odred „Pofalići jedan”, čiji je komandant bio Habib Idrizović, „Pofalići dva”, sa komandantom Jusufom Lošićem na čelu, te odred „Velešići”, kojim je komandovao sada već pokojni Enver Šehović, dok je na čelu bataljona Vojne policije bio Dževad Topić.

Zločin nad Srbima u Pofalićima usledio je nakon niza prethodnih zločina snaga lojalnih tadašnjem muslimanskom rukovodstvu u Sarajevu, poput zločina u Dobrovoljačkoj ulici, Velikom parku i ubistva srpskog svata na Baščaršiji.

Zločin u Pofalićima dogodio se 16. i 17. maja 1992. godine.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime