spot_img
spot_img

Годишњица погрома Срба из сарајевског насеља Пофалићи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Данас се навршава 30 година од злочина над Србима у сарајевском насељу Пофалићи, када су припадници муслиманске тзв. Армије БиХ за два дана убили око 200 особа и спалили њихове домове.

Нико од познатих починилаца и наредбодаваца овог злочина није одговарао пред судом, иако је Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднело извештај против 51 лица.

Према подацима којима располажу надлежни органи из Српске, напад на Пофалиће припремили су командант Територијалне одбране Хасан Ефендић и локални старешина Територијалне одбране Идриз Салко, преноси Танјуг.

У акцији су учествовали одред „Пофалићи један”, чији је командант био Хабиб Идризовић, „Пофалићи два”, са командантом Јусуфом Лошићем на челу, те одред „Велешићи”, којим је командовао сада већ покојни Енвер Шеховић, док је на челу батаљона Војне полиције био Џевад Топић.

Злочин над Србима у Пофалићима уследио је након низа претходних злочина снага лојалних тадашњем муслиманском руководству у Сарајеву, попут злочина у Добровољачкој улици, Великом парку и убиства српског свата на Башчаршији.

Злочин у Пофалићима догодио се 16. и 17. маја 1992. године.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img