spot_img
spot_img

Годишња инфлација у септембру у Брчко дистрикту износи 14,5 посто

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Годишња инфлација у септембру ове у односу на исти мјесец прошле године, у Брчко дистрикту износи 14,5 посто, подаци су Агенције за статистику БиХ, Подружница Брчко. У Брчком је у септембру у односу на претходни мјесец ове године забиљежен раст цијена од 0,4 посто.

Шефица Подружнице Брчко, Агенција за статистику Босне и Херцеговине, Сенија Фачић за Радио Брчко је казала да су показатељи цијена роба особне потрошње у Брчко дистрикту који се утврђују на мјесечном нивоу у складу са утврђеним методологијама на нивоу Босне и Херцеговине.

„На тај начин се у извјештају подразумијевају два термина: мјесечна и годишња инфлација цијена роба особне потрошње“ појаснила је Фачић.

Она је казала да је у септембру у односу на август ове године највећи раст цијена забиљежен у одјељку хране и безалкохолних пића, што је с обзиром на свеукупну економску ситуацију и очекивано. Фачић је казала да је у септембру у односу претходни мјесец највећи раст цијена забиљежен у одјељку хране и безалкохолних пића од 1,6 посто, одјећа за 0,7 посто, а становање и режијски трошкови за 0,2 посто.

„Ово поскупљење у септембру сад може да изгледа као занемариво мала стопа, међутим значајна стопа је када се посматра годишње кретање инфлације па је годишња инфлација у Брчком у сепрембру 14,5 посто, што значи да су све цијене у овом мјесецу ове у односу на септембар претходне године открилике порасле за 14,5 посто у оносу на претходну годину“, додала је Фачић.

„Поново се као рекордери у повећању цијена појављују одјељци храна и безалкохолни напитци који су поскупјели за 22 посто“, прецизирала је Фачић.

Фачић је на крају закључила да је очито да Брчко не одскаче од кретања раста потрошачких цијена у окружењу у поређењу са ентуитетима као и нивоом Босне и Херцеговине.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img