Gdje završe stotine kilograma droge oduzete u policijskim akcijama u BiH

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno plijene različite vrste droga na graničnim prelazima, aerodromima, u istragama…

Pronađena i oduzeta droga se periodično uništava. Proteklih godina u policijskim akcijama na teritoriji Bosne i Hercegovine zaplijenjene su stotine kilograma narkotika.

Sve te veće zapljene pokazale su da marihuana u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi iz Albanije, preko Crne Gore i Srbije, a heroin iz Bugarske.

Naredbe suda

Način čuvanja i uništavanja svih tih oduzetih narkotika u policijskim akcijama, precizno je definisan Pravilnikom na nivou države.

“Zakon o krivičnom postupku BiH, Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe droga BiH, te Pravilnik o čuvanju i uništavanju oduzete droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti droga i prekursora, uređuju pitanje postupka s oduzetim drogama, biljkama i prekursorima. Privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija pohranjuju se u Sudu ili Sud na drugi način osigurava njihovo čuvanje“, pojasnio je portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović.

Pravilnikom je predviđeno da će Sud odrediti da se oduzeti narkotici pohranjuju i čuvaju u prostorijama Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a RS, forenzičkih regionalnih laboratorija CJB MUP-a RS, nadležnog organa u Brčko Distriktu BiH i Centra za forenziku i podršku Federalne uprave policije, te forenzičkih laboratorija za droge kantonalnih MUP-ova. Nakon toga, Tužilaštvo preuzima provođenje vještačenja u cilju vođenja istrage i daljnjeg podizanja optužnice.

“Takođe, nadležni Sud u slučaju potrebe, pohranjivanje i čuvanje oduzete droge i drugih kontrolisanih supstanci, može osigurati i na drugi način“ dodao je Miladinović.

Uništavanje narkotika vrši se na osnovu naredbe nadležnog Suda, pred Komisijom za uništavanje oduzetih opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se mogu dobiti droge i prekursori. Komisija se sastoji od pet članova koju, u skladu s Zakonom, imenuje Savjet ministara BiH. Policijska agencija na mjestu uništavanja droga provodi mjere sigurnosti. Prisustvo medija na mjestu uništenja se najavljuje policijskoj agenciji najkasnije 10 dana prije datuma uništavanja i dopušta se uz procjenu te agencije.

Rekordne zapljene

Jednu od većih zapljena narkotika u 2018. godini izveli su pripadnici SIPA-e u akciji “24”, kada su bila uhapšena petorica državljana Crne Gore i zaplijenjeno rekordnih 900 kilograma skanka. Droga je bila otkrivena u kamionu s prikolicom u mjestu Krupac u Istočnom Sarajevu. Cijena zaplijenjenog skanka na bh. narkotržištu dostiže cijenu od više od dva miliona KM, dok je njena cijena na tržištu u zemljama Evropske unije višestruko veća.

U julu 2018. godine u Neumu u akciji “Petrol line” otkriveno je 665 kilograma skanka. Drogu je u 89 vreća prevozila cisterna. Za volanom je bio Mario Vuletić. Droga je bila namijenjena za tržište zemalja Zapadne Evrope.

U Pelagićevu je u oktobru 2017. godine zaplijenjeno 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram već bio spreman za prodaju.

Ni nakon dvije i po godine nije poznato šta se događa s istragom o pronalasku skoro 82 kilograma heroina u Zenici. Droga je otkrivena 19. jula 2017. godine, a tržišna vrijednost procjenjuje se na više od 12 miliona maraka. Droga je pronađena u kamionu u krugu jedne zeničke firme, a pošiljka je u BiH stigla iz Bugarske.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime