spot_img
spot_img

Гдје се штампају и кују конвертибилне марке?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Конвертибилна марка (КМ) је законито средство плаћања у Босни и Херцеговини од 1998. године када је замијенила динар.

Готови новац КМ се набавља у складу са Законом о јавним набавкама. У посљедњој набавци новчаница конвертибилне марке за добављача је одабрана штампарија “Oberthur Fiduciaire” из Француске, док је добављач кованог новца ковница “Royal Mint Limited” из Велике Британије, рекли су за “Н1” из Централне банке БиХ.

У овој години није било штампања нити ковања додатних количина новчаница и кованог новца, али су у априлу ове године у оптицај пуштене кованице у апоену од 2 КМ, додатно коване у 2019. години.

“Ковање и штампање нових количина кованог новца и новчаница конвертибилне марке нема инфлацијски ефект, јер ниједна КМ се не пушта у оптицај без поштивања принципа валутног одбора, што значи да свака издана конвертибилна марка има покриће у страној валути по фиксном курсу”, истакнули су из Централне банке БиХ.

Из ЦБ БиХ кажу да су опредијељени за унапређење стандарда и дизајна новца.

“У погледу дизајна новчаница, Закон о ЦБ БиХ налаже да дизајн новчаница усваја Предсједништво БиХ, на приједлог Управног вијећа ЦБ БиХ. До сада није било измјена дизајна осим у погледу унапређивања заштитних обиљежја, односно побољшања заштите од кривотворења. У производњи готовог новца ЦБ БиХ се руководи технолошким стандардима који се проводе у земљама Европске уније, а односе се на квалитет, вијек трајања и заштиту од кривотворења”, истакли су из ЦБ БиХ.

Интересантно је да ни на једној новчаници КМ нема женског лика. Подстакнути чињеницом да ликови жена нису заступљени на бх. новчаницама, Сарајевски отворени центар (СОЦ) је још 2018. упутио допис Централној банци Босне и Херцеговине у којем су предложили да се ликови пет жена нађу на новчаницама БиХ.

СОЦ је предлагао да Адела Бер Вукић, Мица Тодоровић, Вахида Магајлић, Вера Шнајдер и Лаура Папо Бохерта буду стављене на дио новчанице који се односи на мотив лика.

Делила Хасанбеговић, програмски координатор СОЦ-а, за поменуту телевизију је потврдила, да иницијатива није прошла, те да су је, на жалост, морали оставити по страни.

“У одговору од Централне банке стоји, да је одлука о дизајну новчаница, како изгледају данас, наметнута 1998. године од стране тадашњег високог представника у Босни и Херцеговини. Подржали су наш приједлог, свјесни да редизајн може да одобри само Предсједништво БиХ. Рекли су да ће имати у виду нашу иницијативу за неке будуће новчанице, али да је без Предсједништва тешко говорити о редизајнирању новчаница. Ми одговор, након више ургенција и инсистирања, од Предсједништва нисмо добили, тако да смо иницијативу оставили по страни”, казали су из СОЦ-а.

Из Централне банке БиХ такође су рекли да дизајн новчаница и кованица треба да одобри Предсједништво БиХ.

“Према Члану 42 Закона о Централној банци Босне и Херцеговине, дизајн било које новчанице или кованице треба да одобри Предсједништво Босне и Херцеговине. Дизајн новчаница конвертибилне марке, изузев апоена од 200 КМ, утврђен је након великих напора уложених у усаглашавање и утврђивање изгледа новчанице конвертибилне марке у периоду 1997/1998. године. Наиме, о дизајну првог комплета новчаница преговори су трајали више мјесеци прије него што је одлука донесена. Дизајн је представљен 21. јануара 1998. године. Иако је Предсједништво Босне и Херцеговине у то вријеме било близу постизања споразума, ипак га нису били у могућности постићи тако да је дизајн наметнуо тадашњи високи представник у БиХ Карлос Вестендорп. На новчаницама КМ су бх. књижевници све три националности и мотиви карактеристични за простор БиХ. Од тада до данас, основни дизајн новчаница је остао исти, али је ЦББиХ радила на унапређењу заштитних обиљежја, како би повећала ниво заштите од кривотворења”, речено је у ЦБ БиХ.

Додају да је ЦБ БиХ свјесна улоге жена у босанскохерцеговачкој историји, и њиховог значаја како у приватној тако и у свим сферама друштвеног живота, што заслужује сваку врсту поштовања.

“У овом тренутку, са позиције активности и пословања ЦБ БиХ, али и надлежности у погледу дизајна новчаница, тешко је говорити о могућој промјени дизајна постојећих новчаница, али би у тој ситуацији ЦБ БиХ свакако имала у виду идеју о уврштавању женског лика на неке будуће новчанице”, навели су.

Кривотворене новчанице

Са ЦБ БиХ смо поразговарали о још једној актуелној теми, а тиче се кривотвореног новца. Наиме, сваке године се објављује извјештај са подацима о кривотвореном новцу који је достављен на вјештачење у ЦБ БиХ.

“У односу на количине готовог КМ новца који се налази у оптицају, и у поређењу са већином других држава и валута, број КМ кривотворина је изразито мали. Такођер, кривотворине КМ су у већини случајева лоше квалитете, док код валута ЕУР и УСД постоје и знатно квалитетније кривотворине”, рекли су из ЦББиХ, те појаснили како препознати кривотворине.

“Код препознавања кривотворина, потребно је обратити пажњу на то да осим папира, који је специфичан и може се на додир разликовати од обичног папира, новчанице садрже заштитна обиљежја која се могу провјерити без употребе било какве додатне опреме. Тако нпр. када се новчаница окрене према свјетлу, у папиру се могу видјети водени знак и заштитна нит. Новчанице имају и рељефну штампу која се може осјетити под прстима (портрет и текстови на лицу код КМ новчаница). Постоје и оптички промјенљииви елементи који мијењају изглед или боју при промјени угла под којим се новчаница посматра”, појаснили су из ЦБ БиХ за “Н1”.

 

 

 

(N1)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img