Funkcioneri neće da se odreknu po 800 KM

Opoziciji u Parlamentu FBiH prihvatljivo je privremeno ukidanje 800 KM naknada za odvojeni život i smještaj funkcionerima, dok pozicija ovo smatra nerealnim, te ocjenjuje da je ovaj prijedlog populizam i predizborna kampanja.

Dom naroda Parlamenta FBiH na sutrašnjoj sjednici će razmatrati izmjene Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FbiH, koje su u proceduru po hitnom postupku uputili parlamentarci iz SDP-a. Još nije poznato kada će se ovo naći pred poslanicima Predstavničkog doma, ali su stavovi već sada više-manje poznati.

- Reklama -

Izmjene zakona predviđaju ukidanje naknada za odvojeni život i smještaj dok prosječna plata u FBiH ne bude 1.200 KM (sada je oko 830 KM), te da iznos ove naknade ne bude veći od osnovice za obračun plata, koja sada iznosi 315 KM. Trenutno je, bar u Parlamentu, naknada za odvojeni život, koja obuhvata još zakup stana i troškove smještaja, 800 KM. Ovo se odnosi na profesionalne parlamentarce koji žive više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta, na članove izvršne vlasti, savjetnike. Procjena je da bi uštede bile barem milion KM godišnje.

“To je nerealno. Taj iskustveni put smo već prošli. Kad poslanik dođe iz Bihaća, gdje će spavati? Mora u hotel. Neka dođe pet dana mjesečno – izađe hotel skuplje od najma stana. Dakle, imali smo tu varijantu i pokazala se skupljom i zato i jeste određena ova naknada za odvojeni život i smještaj. To kolege znaju. Zato je ovo populistički pokušaj da prave stvari”, kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu.

Vesna Švancer (SBB), dopredsjedavajuća Predstavničkog doma, kazala je da lično smatra da se može korigovati iznos, ali ne i ukinuti, te da je ovakav prijedlog izmjena zakona populistički.

Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda, nije mogao reći svoj stav, uz obrazloženje da ovo još nisu razmatrali na sjednici radnih tijela i u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, ali neki od delegata pozicije već sada se ne slažu sa predloženim izmjenama zakona.

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda i jedan od predlagača, smatra da parlamentarna većina neće dozvoliti hitnu proceduru, čime se odugovlači.

“Nadam se samo da će postojati dovoljno zastupnika da ovo podrže jer je u pitanju plaćanje nečega što nema veze s razumom. Parlamentarci dolaze u Sarajevo dan-dva pred sjednicu, a sjednica je jednom mjesečno u prosjeku. Ne borave tu tokom sedmice. Imalo bi smisla plaćati smještaj i odvojeni život da imamo stalno zasjedanje”, odgovorio je Žuljević.

Ovakav prijedlog izmjena zakona došao je u februaru nakon što je javnost saznala da je Dom naroda povećao naknadu za odvojeni život i smještaj sa 600 KM na 800 KM, kako bi se, ustvrdili su, izjednačili sa Predstavničkim domom. Osude iz stranaka, uključujući SDA, su stigle tek kada su mediji ovo objavili. SDA je tada naložila svojim parlamentarcima da ovu naknadu smanje, što se još nije desilo. Osude su analitičari ocijenili političkim licemjerstvom jer su za ovo znali i glasali iz pozicije i iz opozicije.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime