spot_img
spot_img

Фонд “Прометеј”: Стипендија од 1.800 КМ за лакши студентски живот

spot_img
spot_img

Фонд за стипендирање “Прометеј” и ове године преко јавног позива, који истиче 6. новембра, стипендира друштвено ангажоване студентице и студенте Универзитета у Тузли годишњом стипендијом у износу од 1.800 КМ.

Азра Чичкушић, однедавно дипломирана психологиња, још од средњошколских дана је била друштвено активна кроз различите активности у заједници. Волонтерски стаж је годинама одрађивала несебично, нудећи широј и ужој заједници своје вријеме и посвећеност, а при томе од заједнице не тражећи ништа заузврат. Међутим, када је прошле године чула да Фонд да стипендирање “Прометеј” годишњим стипендијама од 1.800 КМ награђује друштвено активне студенте, одлучила се пријавити.

– Нисам се досад пријављивала за друге стипендије, јер увијек сам мислила да има студената којима је то можда потребније, али када сам видјела да је ова стипендија као створена за некога попут мене, одмах сам се пријавила, каже ова млада студентица.

Оно што ју је посебно мотивисало да се пријави јесте порука Фонда “Прометеј” да се друштвени ангажман на крају исплати, јер су активни чланови заједнице уствари носиоци развоја и еманципације босанскохерцеговачког друштва.

– Много ми је значила ова стипендија, јер сам коначно имала свој новац и увијек сам знала да имам новца за потребе које имам као студентица, али и као млада особа. Родитељи су ту наравно, али ово је додатно мотивирало и мене да наставим са друштвеним ангажманом и да се наградим за успјехе које постижем. Ја у свом досадашњем волонтерском раду нисам никада очекивала никакве награде, радила сам за себе, али лагала бих кад бих рекла да ми није значило када је неко то одлучио на овај начин вредновати и наградити ме за све што сам досад урадила, каже Азра.

Осим Азре Чичкушић, прошле академске године стипендију су добиле Џенита Јолдић и Елма Механовић, студентице Медицинског факултета, и Мелина Хоџић, студентица Факултета електротехнике. Оно што их је опредијелило да се пријаве за стипендије јесте изнимно једноставан поступак аплицирања.

– Процес аплицирања је једноставнији него код осталих фондова и то ме је изненадило. Било је довољно написати ЦВ са побројаним друштвеним активностима, мотивацијско писмо и један есеј, за што једва да треба један цијели дан. Осим тога, интервју који смо имале са комисијом коју чине и оснивачи Фонда био је заиста занимљив и импоновало ми је да неко заиста жели чути моје мишљење о неким од најважнијих ствари и појава у нашем друштву , поручује Елма Механовић, која долази из породице гдје један родитељ ради и која је од стипендије успјела купити и књиге за студиј.

Годишња стипендија у износу од 1.800 КМ се исплаћује у једнаким мјесечним ратама по 150 КМ. За једног студента, сматра Мелина Хаџић, ово је сасвим довољно да задовољи своје потребе.

– И у мојој породици је један родитељ запослен, тако да с те стране било какав додатни новчани допринос заиста помогне породици. Ја сам помоћу тих средстава успјела уштедјети и отићи на нека путовања која су уједно била и радионице. То су неке ситнице за које и не бисте могли тражити новац од родитеља, али кад себи то можете приуштити, кад знате да сте то заслужили захваљујући свом доприносу друштву, онда зашто то и не искористити, каже Мелина Хаџић.

Исте прилике које су наше саговорнице искористиле на најбољи могући начин, сада могу искористити и други студенти Универзитета у Тузли, јер је до 6. новембра 2022. године отворен нови јавни позив за аплицирање за стипендирање у оквиру Фонда Прометеј.

Све додатне информације могуће је добити на веб страници Фондације тузланске заједнице.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img