Firma iz Brčkog “u igri” za uvoz “pokretne bolnice”?

Od Agencije za lijekove BIH još niko nije zvanično tražio dozvolu za uvoz prateće medicinske opreme za pokretnu bolnicu.

U Agenciji nam je potvrđeno da su kontaktu sa predstavnicima firme “Global Balkan”, koja je i uvoznik. U međuvremenu, u priči o uvozu medicinske opreme – pojavljuje još jedna firma.

“Od strane istih smo smo obavješteni da će se u toku ove sedmice veleprometnik “Derby Trade” iz Brčkog javiti kao ovlašeni zastupnik najvećeg dijela opreme u pokretnoj bolnici, zahtjevom za uvoz medicinske opreme” – odovorili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

Firma “Derby trade” iz Brčkog samo je posrednik u cijelom poslu jer je, sticajem okolnosti, oficijelni zastupnik medicinske opreme italijanskog proizvođača Fazini za BiH. Ova firma je uvozniku bolnice neophodna, jer posjeduje potrebne dozvole za registraciju medicinske opreme.

Ipak, sva oprema koja se nalazi pod carinskim nadzorom nije registrovana kod Agencije za lijekove, pa će se morati ići sa pokušajem, odnosno, zahtjevom interventnog uvoza.

Vlasnik “Derby trade” za BN potvrđuje da su ga iz kompanije ”Balkan global” zamolili da pomogne pri carinjenju opreme za pokretnu bolnicu.

“‘Balakan global’ nas je kontaktirao prije 2 -3 dana. Ja sam došao kod njih i dali su mi spisak opreme koja je u Njemačkoj. Pogledao sam to i vrato se u bazu “Derby trade“, pregledali smo spisak iste i uvjerili se da je gro opreme iz firme Fazini, čiji smo mi oficijelni uvoznici i distributeri. Ugvor je sklopljen i omogućuje da isti mogu koristiti našu registraciju za svako registrovano medicinsko sredstvo i uz našu pismenu saglasnost ista će moći da bude ocarinjena” – izjavio je za BN TV direktor do.o.o “Derby trade” Zdravko Marinčić.

Na spisku opreme, prema našim saznanjima, ima opreme koja uopšte nije registrovana i ne može se cariniti na isti način, što dodatno komplikuje situaciju.

“Jedan konkretan primjer – pomenuli su nekakav EKG aparat da ga je neko tamo registrovao neki MRL što nije tačno, taj aparat smo mi registrovali, on ima svoj kataloški broj. Mi smo još u fazi detektovanja cijele fakture koja je navodno u vozilu u nekom carinskom terminalu. Naša registracija plus odobrenje za neregistrovanu opremu jednako je mogućnost carinjenje cijele opreme. Ulazak te opreme sad će biti legalan” – kaže za BN TV Zdravko Marinčić.

Iz UIO BIH potvrdili su nam da postoje rokovi do kada mora stići carinska prijava.

“Parktično, rok za podnošenje carinske prijave je 15. jun. Do tog roka bi se trebala podnijeti carinska prijava za uvozno carinjenje ove opreme” – kaže portparol UIO BIH Ratko Kovačevoć.

Dok se čeka na odobrenje uvoza i carinjenje robe, šator u Zalužanima zjapi prazan. Umjesto kreveta i ostale opreme – drvene palete, nepokošena trava i smeće – slika je trenutnog stanja.

Od pomezno najavljene pokretne bolnice, trenutno imamo samo ono što vidite – šatore. Postavljeno ih je 15. Dva su zatvorena, unutra se ne nalazi ništa. Oprema koja je stigla na početku nalazi se u hangaru pored šatora.

Tačnije tu su agregati. Pored toga stigli su kreveti, madraci, rasvjeta… Prvi kontignet carinjen je 24 aprila. Taj dio opreme sa PDV-om koštao je 2 miliona maraka. Prvi kontigent stigao je poečtkom aprila. Zajedno sa avionskim prevozom sve je plaćeno 4,6 miliona maraka sa PDV-om.

Pokretna bolnica i većina drugih javnih nabavki u protekla dva mjeseca završena je pregovaračkim postupkom. Praksa je pokazala da upravo takav način provođenja javnih nabavki ostavlja najviše prostora za zloupotrebu novca građana.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime