spot_img
spot_img

Fejsbuk za dva dana pao za 48 godišnjih budžeta BiH

Published:

spot_img

Kompanija Fejsbuk izgubila je 60 milijardi dolara tržišne vrijednosti tokom posljednja dva dana od kada su počele da padaju akcije na berzi kao posljedica afere “Kembridž analitika”.

Možda najilustrativniji podatak o kolikom novcu je riječ govori sljedeće – gigant u vlasništu Marka Zakerberga u posljednjih 48 sati svaki sat je padao jedan godišnji budžet Bosne i Hercegovine.

Novac koji je Fejsbuk izgubio veći je od vrijednosti kompanije “Tesla” (52 milijarde) i tri puta veći od vrijednosti “Snepčeta” (19 milijardi). Zanimljivo poređenje napravila je i agencija “Blumberg”. Ispod grafikona na kojem je predstavljen pad kompanije, “Bloomberg” piše: “To je otprilike jednako bruto domaćem proizvodu zemalja kao što su Hrvatska ili Liban”.

U poređenju sa srpskim BDP-om, koji iznosi oko 45 milijardi dolara, to je za 15 milijardi dolara više.

Prvog dana nakon što je u javnost isplivalo da su lični podaci oko 50 miliona korisnika “Fejsbuka” zloupotrebljeni za političke kampanje, akcije Fejsbuka pale su za čak sedam odsto, što je bio najveći gubitak za četiri godine.

Kako prenosi CNN, do sunovrata dionica došlo je nakon najave američkih zvaničnika da će otvoriti istragu protiv Fejsbuka. Američki medij objavio je i da su dioničari kompanije počeli sa tužbama. Juče je tužbu protiv kompanije “Fejsbuk” podnio Fan Jan zbog “lažnih i obmanjujućih izjava” o politici firme i zato što kompanija nije otkrila da je “trećim stranama” dopušteno da pristupe podacima o milionima ljudi bez njihovog znanja.

Fejsbuk je postao jedna od najvrijednijih američkih kompanija, sa tržišnim kapitalom od oko 500 milijardi dolara. CNN podsjeća da Fejsbuk zarađuje prodajom reklama na svojoj platformi i da je do pada akcija došlo usljed zabrinutosti korisnika o njihovoj privatnosti.

– Tražimo da Fejsbuk preuzme krivicu zbog grešaka koje je napravio i pokaže kako planira da ih ispravi – rekao je ekspert iz kompanije “Morgan Stenli” Brajan Novak.

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img