spot_img

Federalni mediji: “Neka trune”, “Krvnik” i “Stvor”

Published:

spot_img

Federalni mediji nisu štedjeli riječi prateći današnje izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću u Hagu.

Avaz je bivšeg predsjednika RS nazvao „krvnikom“, a ovaj dnevni list je na svom portalu prenosio i organizovano praćenje presude u Sarajevu.

Na istom portalu objavljena je i vijest da je nakon proglašenja presude, u sarajevskoj Vijećnici Adel Šabanović je počeo uzvikivati: “Allahu, kazni zločinca”.

BIRN je prenio snimak aplauza porodica žrtava na presudu.

Bivši komadant takozvane Armije BiH Naser Orić je kazao da je Karadžić zaslužio da trune u zatvoru.

„Karadžić jeste zaslužio da trune u zatvoru. Iako nikad nisam komentarisao odluke Suda i sudija, moj stav je da Karadžićeva doživotna robija ne predstavlja izraz pravde, prosto što ovaj zločinac nije osuđen za zločine genocida u drugim bh. opštinama, gdje su se događale masovne egzekucije Bošnjaka i Hrvata, posebno u Prijedoru, kao i to da Srbija nije obuhvaćena udruženim zločinačkim poduhvatom. Mislim da je ovdje svjestan propust Tužilaštva koje, iz čudnih razloga, nije ponudilo dokaze za genocid u šest bh. opština, posebno dokaze za učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu pod čijim su se vojnim i političkim pokroviteljstvom događali svi zločini u BiH pa i genocid u Srebrenici. Ovo ide na obraz Tužilaštva, ali i naših “mudraca” koji su dozvolili da se Tužilaštvo u Hagu tako ponaša”, kazao je Orić.

Glumac Emir Hadžihafizbegović rekao je da „stvorovi poput Karadžića ne pripadaju ljudskoj vrsti“.

„Stvorovi poput Karadžića ne pripadaju ljudskoj vrsti, tako da mi je teško komentarisati odluke suda koji sudi stvorovima. Malo mu je i hiljadu godina. Toliko žive stvorovi. Zločin nema nacionalni prefiks. On ima prefiks stvorova. Nestali dabogda!“, kazao je Hadžihafizbegović.

Presuda je uživo praćena i u Potočarima kod Srebrenice, a federalni mediji javljaju da su „Majke Srebrenice“ plakale od sreće.

(mondo.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img