spot_img
spot_img

Федерација БиХ усвојила забрану пушења у затвореном

spot_img
spot_img

Приједлог закона о забрани пушења у затвореним објектима у Федерацији БиХ усвојен је данас на сједници Дома народа Парламента ФБиХ.

Изгласан је са 40 гласова “за”, седам суздржаних и без иједног гласа против. Усвојено је и девет амандмана, с тим да ће они морати поново у Представнички дом Парламента ФБиХ на усаглашавање.

Амандманом који је предложио хрватски клуб делегата у Дому народа Закон ће почети да се примјењује за годину дана од дана објаве у службеном листу, преносе федерални медији.

Иначе, према Приједлогу закона власници угоститељских објеката и сви којих се закон директно дотиче имаће рок од 24 мјесеца да створе услове за провођење закона и у том периоду неће бити кажњавања.

Закон подразумијева и забрану конзумације дувана у приватним возилима у којима се налазе малољетне особе, “док је изузетак конзумирање дувана за жвакање и дувана за шмркање”.

Против закона су највише били угоститељи, који су истицали да ће се овакав закон негативно одразити на њихово пословање.

Овај приједлог закона односи се на дуван, дуванске и остале производе (наргиле, водене луле…) за пушење, укључујући електронске цигарете, бездимне духанске производе и биљне производе за пушење.

Како је наведено у приједлогу, власници угоститељских објеката биће дужни да на видним мјестима истакну знак “забрањено пушење”, а у објекту не смију бити истакнуте пепељаре и друге посуде за одлагање пепела.

Власник објекта ће бити дужан да оне који не буду поштовали овај закон опомене, ускрати му услугу или затражи да особа напусти простор. У противном, власник је дужан да позове полицију.

Дом народа Парламента ФБиХ усвојио је и Приједлог закона о ванредном усклађивању пензија, због којег су данас протестовали пензионери који се нису пензионисали према овим условима.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img