FBiH briše riječ “Bosanski” sa saobraćajnih znakova

Sa saobraćajnih znakova za vođenje saobraćaja u Federacija BiH prema mjestima Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanska Gradiška biće izabrisana riječ “Bosanski”, potvrđeno je iz Javnog preduzeća “Ceste Federacije BiH”.

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić nedavno se na sjednici najvišeg organa državne zakonodavne vlasti pobunila zbog toga što se u FBiH nazivima opština na teritoriji Republike Srpske dodaje riječ “Bosanski”.

- Reklama -

Njoj je posebno zasmetalo što subjekti u Federaciji BiH, među kojim su i mediji, Brod nazivaju Bosanski Brod, Gradišku nazivaju Bosanska Gradiška, Šamac je Bosanski Šamac, a Novi Grad nazivaju Bosanski Novi.

Javno preduzeće “Ceste Federacije BiH” dostavilo je odgovor Dušanki Majkić u vezi s korištenjem starih naziva naseljenih mjesta u Republici Srpskoj na zvaničnim mjestima u FBiH (putni pravci, mape, mediji).

Direktor “Cesta Federacije BiH “Ljubo Pravdić napisao je kako je odluka Ustavnog suda BiH iz 2011. godine vezana za neustavnost odredbi Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH.

“Ustavni sud BiH je donio odluku kojom nalaže Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od pola godine u spomenuti zakon ugradi samo one nazive opština koji su važeći u Republici Srpskoj”, naveo je Pravdić, piše klix.ba.

On ističe da su tako iz ovog zakona izbrisani nazivi Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, a umjesto njih su novi nazivi Brod, Šamac, Novi Grad, Kozarska Dubica i Gradiška. Izbrisan je i naziv Skender Vakuf jer se ta opština prema aktuelnim propisima u Srpskoj zove Kneževo.

“Na magistralnim cestama FBiH nalazi se nekoliko znakova obavijesti za vođenje saobraćaja prema navedenim naseljenim mjestima, koje su postavljene prije 2012. godine, te ‘sporne’ nazive ćemo ispraviti kod ‘zanavljanja’ predmetne saobraćajne signalizacije. Naravno, od 2012. godine poštujemo date odluke Ustavnog suda BiH kod postavljanja nove saobraćajne signalizacije”, piše u odgovoru koji potpisuje Pravdić.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime